Selecteer een pagina

 

Bio aardappelen

In 2017 is Select Potato gestart met  bio(poot)aardappelen. Naar aanleiding van het bio-convenant dat door Select Potato is ondertekend, zijn er kansen in de biologische sector ontstaan. In 2020 moeten phytophthora-resistente rassen een 100% marktaandeel in de tafelmarkt van Nederland hebben. Bij het merendeel van de supermarktketens wil Select Potato zich onderscheiden voor de vrije teler met vastkokende, vrij vastkokende en licht kruimige rassen die zowel in Nederland, Duitsland als België gewild zijn. We willen de telers van advies voorzien, met name omdat resistentie management van groot belang is voor het behoud van de resistentie.

Het gaat hierbij om de volgende rassen:

Tentation

Is een mooie ovaal lange aardappel van het  Franse salade type met het beschermde predicaat “chair ferme” wat wil zeggen zeer vastkokend met een uitstekende smaak.

Phytophthora resistentie-gen: R8 / Kooktype A

Passion

Is een langwerpig ras met een hoge knolaanslag en een hoge opbrengstpotentie, vastkokend met een bite die “spekkig” wordt genoemd door de Duitsers. Van groot belang is dat het ras geen stikstof (N) krijgt voor een goed onderwatergewicht/droge stof, desondanks behoud het een hoge opbrengst. Het ras is vrij kiemlustig, daar in de bewaring rekening mee houden.

Phytophthora resistentie-gen: R8 + R2 / Kooktype AB

Cammeo

Is een allround tafelaardappel met een egale sortering en een opvallend gele gladde schil. Cammeo weet een hoge opbrengst ook nog eens te combineren met een hoog rendement, dus zeer weinig uitval. Naast een hoge resistentie in het loof heeft het ras ook een hoge resistentie in de knol en is daarmee extra geschikt voor de biologische teelt. Vanwege de goede kiemrust is Cammeo goed bewaarbaar. Cammeo heeft voor de vroege teelt ook friteskwaliteiten.

                                                               Phytophthora resistentie-gen: R8 / Kooktype: AB

Acoustic

Is een smaakvolle tafelaardappel met puree eigenschappen. Het is een sterk ras en het kan goed tegen extreme weersomstandigheden. Heeft mooie ronde ovale en uniforme knollen met een gladde schil. Phytophthora resistentie-gen: R3 + BLB2 / Kooktype: AAB

Naast deze vier resistente rassen kan Select Potato biologische akkerbouwers van elk robuust ras pootaardappelen voorzien en de afzet verzorgen.