Selecteer een pagina

Marktbericht 1 oktober 2019

De aardappelmarkt is stabiel momenteel. De vroege rassen zijn verwerkt en momenteel gaat men over op het inschuren van de hoofdoogst rassen. Afland bedienen de fabrieken zich voornamelijk met contractaardappelen. Wij zijn voor de komende weken koper voor o.a. Agria, Challenger, Divaa, Innovator, Fontane en Markies. De termijnmarkt is stabiel en blijft rond de € 15.00 – €16.00.

De exportmarkt loopt redelijk. Prijzen af land of droog uit de schuur liggen rond de € 12.00 – € 14.00, afhankelijk van bestemming en afnemer (Afrika, Oostbloklanden).
Spanje informeert regelmatig voor Agria en witvlezige rassen (Divaa) , maar de verwachting is dat deze markt ergens in oktober van start zal gaan voor velvast product.

Pootgoed
De nacontrole begint bijzonder slecht voor de telers van pootaardappelen. De keuringsdienst NAK heeft 38% van het areaal in klasse verlaagd of afgekeurd. Dat is uitzonderlijk hoog en in ieder geval de laatste 20 jaar niet voorgekomen. De nacontrole van vorig jaar liet een verlaging zien van 25%. Ook dat was erg hoog. In 2017 moest bij de eerste uitslagen van de nacontrole 17,1% van het areaal eraan geloven. In 2016 werd 7,8% in klasse verlaagd en in 2015 was dat 14,8%, inclusief afkeuringen. Volgens de NAK is de spreiding over Nederland gelijkmatig. Regiomanager Jan Eggo Hommes noemt drie redenen voor de slechte score bij de start van de nacontrole. “Er zat al virus in het uitgangsmateriaal van dit jaar, want in 2018 was de luizendruk hoog. Daarnaast waren er dit jaar al vroeg in het groeiseizoen luizen en hebben veel telers de situatie kennelijk toch onderschat en zijn te laat gaan spuiten. De derde oorzaak is dat selecteurs niet alle viruszieke planten kunnen opsporen. De keurmeesters van de NAK deden in juni al veel waarnemingen van primair virus. Dan kun je slechte resultaten verwachten in de nacontrole.

Dat kan betekenen dat er van uitgangsmateriaal (hoge klasse PB en S materiaal) te weinig beschikbaar kan zijn! 

Heeft u interesse in pootgoed voor oogst 2020 neem vrijblijvend contact met ons op!
U kunt alvast vrijblijvend reserveren voor komend seizoen.

Inschuren
Neem bij het inschuren van consumptieaardappelen altijd een monster voor het bepalen van de grofte/lengte/kwaliteit van de aardappelen. Mocht u monsterzakken willen ontvangen, doe ons een bericht.

Wij zijn koper van:
Chipsaardappelen
Industrieaardappelen
Exportaardappelen
Krielaardappelen (ondermaat 0-40 mm)

Rode Pipo
We hebben veel leuke reacties ontvangen op de nieuwsberichten over de Rode Pipo!
Zie meer info op: www.rodepipo.nl

Call Now Button