Selecteer een pagina

Marktbericht 1 oktober 2024

Consumptie

Als we naar de kalender kijken is het de hoogste tijd om de bewaaraardappelen dood te gaan spuiten. Er moeten nog veel percelen worden doodgespoten en tel daar drie weken bij op dan zijn we in de 3e of 4e week van oktober aan het rooien. Let op voor het juiste gehalte van het onderwatergewicht. We zien op veel plekken dat dit nog niet op het gewenste niveau is. Groen rooien kan een optie zijn, maar voor de kwaliteit is het altijd beter de aardappelen dood te spuiten.

We komen in veel bewaaraardappelen ook kwaliteitsproblemen tegen, zoals holle, doorwas en  Phytophthora. Ga niet altijd voor de laatste kilo’s, maar ga voor een goede kwaliteit. De lage onderwatergewichten komen vooral voor in de laat geplante percelen. Het gebrek aan zonlicht in de afgelopen weken draagt niet bij aan een hoger droog stofgehalte.

De fabrieken laden momenteel alleen de contractaardappelen en voor vrije aardappelen is er weinig of geen plaats. De meeste afnemers zijn nog bezig in de vroege aardappelsoorten, denk hierbij aan Première, Anosta, Diamant en Sinora.

De exportmarkt is de laatste paar weken stabiel op een redelijk hoog prijsniveau, zeker in vergelijking met de Belgapom en de Reka notering voor de verwerkende industrie. Afgelopen week zijn er veel containers vertrokken, maar er komt ook meer aanbod van velvast droog product. Niet alleen uit Nederland, maar ook uit Frankrijk en Duitsland bieden boeren hun aardappelen aan. De verwachting is wel, dat de vraag naar exportaardappelen tot het nieuwe jaar redelijk tot goed zal zijn. Welk prijsniveau dit gaat worden, hangt ook af van de verwerkende industrie.

Wij zijn koper van Innovator afland/uit de bewaring!

Neem hiervoor contact op met:

Jelmer van Meer

+31 (0)6-13457688

 

 

Inschuurmonster

De tijd van het rooien en inschuren van de aardappelen breekt weer aan. Vanuit onze afnemers krijgen wij steeds vaker opmerkingen over vreemde materialen in de aardappelstroom. Het is een grote uitdaging om deze materialen uit de aardappelstroom te krijgen. Deze vreemde materialen zijn voornamelijk: golfballen, glas, dierlijke resten, resten van eerdere gewassen (bijv. bloembollen, doornappel, witlofpennen, enz.). Graag vragen wij  u hierop te letten tijdens het inschuren.

Onze afnemers willen daarnaast steeds meer van een partij weten, daarom is het ontzettend belangrijk dat er bij het inschuren van de aardappelen monsters genomen worden. Aan de hand van deze inschuurmonsters kunnen wij bekijken naar welke afnemer(s) we de aardappelen het beste af kunnen zetten. Dit om een voor u zo goed mogelijk rendement te behalen, zonder al te veel onnodige tarra of zelfs afkeuringen, wat iedereen uiteindelijk geld kost.

De ervaring leert dat het tijdens het rooien en inschuren nogal hectisch en soms stressvol kan zijn, maar desondanks zouden wij toch graag zien dat er per +/- 300 ton aardappelen een monster van ongeveer 15KG wordt genomen. Doe dit door regelmatig een zakje/emmertje onder de band te houden.

Als u circa 15 kg heeft verzameld, stopt u een kaartje in de zak met daarop geschreven: datum van inschuren, naam teler, het aardappelras en de plaats in de schuur waar de aardappelen liggen (voor, achter, links, rechts, enz.) Doe dit bij de volgende 300 ton ook weer, net zolang totdat alle aardappelen in de schuur liggen.

Heeft u geen zakken (maakt niet uit welke: nylon, net, papier, jute, enz.) liggen, laat het ons dan weten en wij brengen een aantal zakken bij u langs.

Neem hiervoor contact op met:

Mathijs van Loenhout

+31 (0)6-22693998

Ook als u nog niet weet aan wie u de aardappelen gaat verkopen is het van belang om deze monsters te nemen. Laat de monsters dan in de schuur staan en geef de monsters mee aan de betreffende koper op het moment dat u de partij (of een gedeelte ervan) verkoopt. Iedere koper en uiteindelijk ook uzelf zijn er ontzettend bij gebaat.

Mochten er naar aanleiding van het bovenstaande vragen/opmerkingen zijn, dan horen wij dat graag van u.

 
Pootgoed

Zoals inmiddels wel is bekend, is er afgelopen seizoen meer pootgoed verlaagd in klassen dan in andere jaren, zie onderstaande staafdiagram.

Bron: Nederlandse Algemene Keuringsdienst

Dit is bijna volledig toe te wijzen aan bacterie en de moeilijke groeiomstandigheden, zie onderstaande staafdiagram.

Bron: Nederlandse Algemene Keuringsdienst

De nacontrole van het pootgoed zal dit jaar nog later zijn dan in andere jaren, omdat percelen later zijn doodgespoten dan in andere jaren, zie onderstaande grafiek.

Bron: Nederlandse Algemene Keuringsdienst

Dit kan voor vroege exportbestemmingen funest zijn, de NAK heeft wel aangegeven vroegtijdig te gaan opschalen, maar voor industrierassen levering febr./mrt. kan de nacontrole lang gaan duren.

De luizendruk in pootaardappelen lag in 2024 op een gemiddeld niveau ten opzichte van voorgaande jaren. Rond week 26 was er wel een opvallende piek te zien, toen een groter aantal virus overdragende bladluizen werd waargenomen.  Er worden best wat partijen door virus momenteel teruggezet in een lagere klasse bij de nacontrole. In de veldkeuring was het grootste probleem bacterieziek door de vele regenneerslag en de structuur van de grond.

 

Teelt 2025

De beschikbaarheid van poters lijkt dit jaar een minder groot aandachtspunt dan vorig jaar. Maar er moet niet worden vergeten dat er vorig jaar zeer veel exportrassen de grond in zijn gegaan die normaliter hun bestemming in het buitenland hebben.

Deze rassen zorgen ook voor druk op de huidige markt. Daarnaast zijn er ook rassen geplant die het beter doen dan verwacht, en waar wij zeker toekomst in zien.

Pootgoed voor teelt 2025 kan bij ons worden gereserveerd. Wij hebben een zeer breed pakket aan rassen beschikbaar. Enkele rassen zullen zeker dit jaar ook weer uitverkocht raken.

Neem voor pootgoed contact op met:

Richard de Koster

+31 (0)6-53770668

 

 

 

Call Now Button