Selecteer een pagina

Marktbericht 11 juni 2021

Het verloop van het pootgoedseizoen is op de meeste plaatsen naar wens gegaan. Afgelopen week was men op sommige plaatsen nog aan het planten. Waar men vorige jaar klaagde over droogte, loopt het planten dit jaar als een zonnetje. De temperatuur is dit jaar wel aanzienlijk lager dan normaliter, waardoor we veel onregelmatige opkomsten zien in de aardappelpercelen.

 

Consumptie

De aardappeltermijnmarkt staat voor oogst 2021 rond de € 19.00, dit zijn goede prijzen om mee te starten. De oude oogst is een stuk rustiger. De markt kabbelt rustig voort en echt spektakel is er nog niet te melden. Agria loopt enigszins nog wel goed door, alleen is de vraag hoelang Spanje aan de markt blijft, ze zijn ook begonnen met eigen oogst Agria in de regio’s  Sevilla en Cartagena, maar het wordt in Spanje erg warm weer de komende weken, waardoor het oogsten bemoeilijkt zou kunnen worden.

Oogst regio Cartagena – Agria:

In Tholen zijn we deze week van start gegaan met de vroege rassen van onder plastic zoals: Alegria – Colomba – Dore – Frieslander – Premiere, prijzen van €77.00 tot €83.00. Start is ongeveer gelijk met afgelopen jaar.

Tafel

De meeste inpakkers zijn aan het overgaan op import aardappelen uit o.a.  Israel, Egypte, Cyprus en Spanje. Het Nederlandse product wat nu geladen wordt moet uit kistenbewaring komen.

Pootgoed

De aangifte cijfers van de NAK zijn deze week bekend gemaakt, het pootgoedareaal is 178 ha
(41.849 ha) gekrompen, wat niet echt spectaculair is.

De wijzingen die opvallen zijn de volgende:

Agria + 425 ha
Alegria
+ 9 ha
Bildtstar
+ 21 ha
Bintje
-/- 54 ha
Challenger
-/- 97 ha
Colomba
+ 43 ha
Desiree
-/- 129 ha
Fontane
+ 300 ha
Frieslander
-/- 14 ha
Hermes
+ 44 ha
Innovator
-/- 209 ha
Ivory russet
-/- 60 ha
Melody
-/- 24 ha
Mozart
-/- 60 ha
Nicola
-/- 13 ha
Ramos
-/- 44 ha
Sinora
+ 42 ha
Spunta
-/- 470 ha
Victoria
-/- 37 ha
Zorba
-/- 24 ha
 
Proefveld

Komend jaar hebben we op 5 plaatsen proefvelden liggen met bestaande en nieuwkomers in de friet, tafel- en exportmarkt. Heeft u interesse om de nieuwe rassen te bekijken, dan bent u altijd welkom om een rondje te komen doen. We zullen u de komende maanden op de hoogte houden van onze proefvelden.

Marknesse:         

                                                                      

’s-Heerenhoek:

 

Ons nieuwkomer, het ras Kingsman ziet er veelbelovend uit

Ook in de bewaring ziet de Kingsman er goed uit, heeft goede bakcijfers. De aardappelen zijn twee keer behandeld met 1,4 Sight tot nu toe.

 

Call Now Button