Selecteer een pagina

Marktbericht 11 maart 2022

 
Consumptieaardappelen

De exportmarkt richting Afrika begint weer op gang te komen, er zijn wel grote problemen met de beschikbaarheid van boten, containers en de dure diesel gaat een grote rol spelen. Het is een zeer onrustige markt met veel onzekerheden. De vraag naar aardappels is aanwezig, maar wie kan op termijn de rekening betalen. Kortom spannende tijden voor ons allemaal. Qua prijs blijft de export een vlakke markt van prijzen rond de € 15.00-16.50 en iets betere partijen die wasbaar zijn voor
€ 17.00-17.50. De export binnen Oost-Europa en o.a. Italië trekt wel wat aan, al hebben we hier een stevige concurrent aan Frankrijk. Ze willen vaak niet de hoofdprijs betalen, maar wel goede kwaliteit ontvangen.

Industrie

De prijzen en beurzen blijven redelijk stabiel, de contracten worden wel als eerste geladen en de afnemers zijn ook voorzichtig met bijkopen door de onstabiliteit op de markt, hoge energieprijzen en de beschikbaarheid van zonnebloemolie. Een feit is wel dat Corona naar de achtergrond gaat en de restaurants, festivals open gaan en daar veel producten naar toe kunnen gaan.

 
Pootgoed

De eerste poters gaan de grond in voor de vroege teelten. Het weer speelt het planten in de kaart en de vooruitzichten zijn prima.  Let goed op de volgende punten bij ontvangst en behandeling van uw pootgoed:

Bewaar uw TIR-certificaat of big bags/zakken labels goed, want u krijgt deze maar 1 keer bij aflevering!

Houd verschillende telernummers apart als u gaat planten, mochten er later klachten voordoen.

De beste opslag is uw pootgoed in kisten te bewaren, met goede verversing van lucht.

Bewaar pootgoed niet te lang in big bags, dit zijn vervoermiddelen en niet bedoeld voor lange opslag!

Buiten zetten en de big bags van boven open maken om te luchten.

Opslag in een kieper is geen opslag voor pootgoed door verstikking, condens.

Behandel uw pootgoed tegen rhizoctonia/fusarium (en evt. zilverschurft en zwarte spikkel).

Let op bij het snijden van pootgoed dat u de hygiëne goed op orde heeft. Ontsmetten van alle apparatuur na elke partij en snij niet als er lange kiemen op de knollen zitten.

Probeer altijd de knollen van een partij te tellen.

 

Pootgoed is er nog voldoende beschikbaar, enkele rassen zijn wel zo goed als uitverkocht, maar hieronder een update:

 

 

 

 

Vigor Seed

Wij werken al enkele jaren met Vigor Seed van Stoller en hebben de afgelopen jaren goede ervaringen hiermee opgedaan. Onder mindere groeiomstandigheden tijdens het seizoen, bijvoorbeeld droogte of hoge temperaturen, zal er een beter effect te zien zijn dan onder meer optimale groeiomstandigheden. Deze producten moeten dan ook worden gezien als een soort verzekeringspremie tijdens uw teelt.

In zowel pootgoed als consumptie starten met een veur behandeling met 2.0 liter/ha Vigor Seed (4% Mn, 3.5% Zn) of met een knolbehandeling met 0.5 liter per 1000 kg. In de veur kan het gemengd worden met andere fungiciden en vloeibare meststoffen (behalve chitine bevattende producten). Het geeft voor moeilijke zettende rassen een betere aanslag en een snellere beginontwikkeling en verbeterde wortelgroei. In pootgoed behandeld met Ethyleen heeft Vigor Seed geen toegevoegde waarde.

Citocalcium (12%CaO) wordt daarna toegepast: 1 liter/ha bij 100% opkomst en herhalen na 7-10 dagen, voor een verbeterde zetting, verminderde abortie van de nieuwe knollen en start van de knolvulling.

Hold (2% Co, 3% Mo) gebruiken vanaf begin bloei, 3 x 1.5 liter per ha met een interval van 7 – 10 dagen, ter reductie van matige stress. Resultaat is dat de plant zijn energie zal steken in een goede knolvulling.

U kunt de Stoller producten gebruiken in moeilijk zettende rassen als bijvoorbeeld Agria, Innovator. Maar ook in pootgoed is het zaak om pootgoed te telen in de maat 28/50 of 28/55 en daar zijn de producten van Stoller ook goed in te gebruiken.

U kunt deze producten bestellen bij Jelmer van Meer 0613-457688.

 

 

 

 

 

Call Now Button