Selecteer een pagina

Marktbericht 12 juni 

Deze week is er gestart op Tholen met de primeuraardappelen. Opbrengsten van onder het plastic vallen op zich niet tegen. De prijzen liggen rond de € 50.00 – € 70.00, dit zijn voornamelijk nog Frieslanders en de Doré. De verwachting is dat prijs verder zal zakken. De termijnmarkt blijft ongehoord stil en acteert rond de € 10.00 – € 11.00, dit geeft aan hoe groot de onzekerheid is op de aardappelmarkt door de Corona. Fabrieken zijn aan het opstarten en draaien weer op halve krachten, hoe het verder gaat lopen, blijft koffiedik kijken.

   

Frieslanders Tholen

Eén van onze dubbeldoelrassen Alegria doet het op veel plaatsen erg goed. Alegria kan zowel voor de friet en export, en met het PlanProof keurmerk is er ook de optie voor de tafelmarkt. Het ras is sterk onder droge omstandigheden en kan in een korte tijd groeien naar een zeer goede opbrengst. Zie onderstaand de foto’s.

     

De aardappelgewassen staan er zeer onregelmatig bij, door de slechte structuur en de minimale neerslag is er veel stress in de aardappelgewassen waardoor ze snel in bloei staan, en de rijen straks niet zullen sluiten. 

   

Perceel                                               Innovator

Ook in het pootgoed wordt er veel beregend en zelfs water aangevoerd met tankauto’s om de gewassen in leven te houden. De allergrootste uitdaging zit hem in de groter wordende luizendruk en de aardappels in de juiste klassen te houden. 

Afgelopen week is de exportmarkt in zeer rustig vaarwater gekomen. De grootste afnemer Oekraïne is weggevallen en de meeste Oost-blok landen gaan ook over op nieuwe aardappelen vanuit andere bestemmingen. De afzet is momenteel alleen nog naar Afrika en wat kleine hoeveelheden naar Frankrijk en Spanje (Agria kistenbewaring).

In Zuid-West Nederland blijft het ondanks de regen onverminderd droog, de regen heeft ons 
20 mm tot 60 mm gebracht. Het water wordt nog steeds met tankauto’s aangevoerd om gewassen op gang te helpen. Het is te hopen dat er de komende weken toch iets van regen valt

Door de droogte zijn er momenteel ook wat meer problemen met Rhizoctonia in het veld.
Sommige rassen en percelen vragen naast een knolbehandeling ook een grondbehandeling om problemen te voorkomen in de toekomst. Helaas zien we ook nog vaak dat mensen geen behandeling doen, met alle gevolgen van dien. Het is een verkeerde bezuiniging.

Twee zeer duidelijke voorbeelden wat er kan gebeuren als je niet behandeld tegen Rhizoctonia.

Mocht u nog vrije aardappelen hebben, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met ons om de mogelijkheden te bespreken.

 

Call Now Button