Selecteer een pagina

Marktbericht 14 augustus 2019

Gelukkig staan de aardappelen er dit jaar in Zuidwest Nederland beter voor dan afgelopen jaar.
De vroege percelen voor de industrie worden volop gerooid en er is al veel af land verladen afgelopen weken. De kilo’s  van de vroege soorten zijn goed te noemen. Momenteel zakt de markt helaas hard weg en waar de bodem in de markt zit is nog niet helemaal duidelijk.  De noteringen staan kortom onder druk en de termijnmarkt laat deze week een enorme veer.

   Afland rooien Alegria afgelopen weken

De proefrooicijfers van de bewaaraardappelen geven een gelijkwaardig beeld als in 2017, dus in onze regio staat het er redelijk goed bij. De aanslag was in begin erg goed, alleen valt het bij rassen als Agria toch weer erg tegen. Soms met een paar knollen aan 1 plant is het erg oppassen met hol worden. Ook zien we in de niet beregende percelen Agria doorwas optreden, sommige percelen zijn nog niet gespoten met Royal MH, wees hier op tijd bij.
We zien ook percelen die door de droogte wat vroeger als normaal de afrijping inzetten. Ziektes zoals Sclerotinia, verwelkingsziekte (Verticillium), Botrytis en Zwarte Spikkel tasten het loof aan en daardoor sterft een gewas versneld af.

   

Hieronder enkele beelden van de proefrooi die wij 2 wekelijks uitvoeren.

   

Agria proefrooi

   
Divaa proefrooi

Export
De exportmarkt komt mondjesmaat op gang. De meeste landen In Afrika moeten nog open gaan, dus momenteel is het voornamelijk voor Caribische gebied wat er geladen wordt. De Oost Europese landen (o.a. Polen) informeren wel al om aardappels te kopen. Mochten de tonnen en een goed onderwatergewicht onder uw gewas zitten dan is het soms verstandig om het gewas dood te spuiten en uw product naar binnen te rijden, dan kan u veel makkelijker schakelen bij nat weer als er niet gerooid kan worden.

Pootgoed
Er is dit jaar veel primaire virus aantastingen. Zie hieronder het verlagingspercentage veldkeuring.

Momenteel is het erg rustig in de pootgoedhandel. Door het vele primair ziek wil men eerst de nacontrole afwachten en dat betekent dat er weinig kopers zijn die onder dit voorbehoud al zaken willen doen (de meeste rassen moeten hier verplicht in). De verwachting is dat er meer verlagingen zullen zijn. 

Wij zijn regelmatig koper van aardappels af land en van tweede soort/vlokken, informeer naar de mogelijkheden.

Rooien vroege aardappels
Filmpje rooien Select Potato 

Call Now Button