Selecteer een pagina

Marktbericht 14 januari 2019


De stemming op de aardappelmarkt was lange tijd stabiel, maar hier is afgelopen week verandering in gekomen. De termijnmarkt is de €32,00 gepasseerd en het is afwachten wat de markt verder gaat doen, voor april 2020 staat de termijnmarkt op €16,90.

De noteringen voor goede kwaliteit fritesgeschikte aardappelen zijn hierdoor ook vriendelijker op korte en lange termijn. Het bintje heeft de laatste weken grote sprongen gemaakt in prijs naar boven.  De exportmarkt is rustig met boerenprijs €25,- tot €28,- met relatief weinig vraag. Terwijl voor frietrassen daarintegen prijzen van €28,- tot €31,- worden betaald. Wij zijn koper van aardappelen voor levering feb-mei, informeer bij Dennie van Druningen naar de mogelijkheden.

Momenteel zijn wij aan de markt met de aflandcontracten industrieaardappelen!

Kwaliteit aardappelen

De afwikkeling van de consumptieaardappelen loopt planmatig. Bijna alle partijen worden probleemloos verwerkt, vooral het ras Fontane laat dit jaar weer zijn stabiliteit in de aflevering zien. Daarnaast zijn er erg mooie Challenger partijen, die laten zien waarom het ras nog steeds een erg groot aandeel van de markt heeft. Het afleveren van het ras Divaa verloopt zeer voorspoedig en wordt in zeer veel fabrieken in Nederland en België geaccepteerd en verwerkt. Agria laat dit jaar weer zien dat het een moeilijke aardappel kan zijn, door warme rooiomstandigheden en/of glazigheid zien wij enkele partijen vergaan. Soms zijn partijen zo ver weggerot dat ze na wassen niet meer worden geaccepteerd bij de frietfabriek. Controleer daarom wekelijks uw partij en trek met deze hoge prijsniveaus op tijd aan de bel.

   

Krielaardappelen

Over het algemeen genomen zijn de consumptie aardappelpartijen niet grof en door de droge rooiomstandigheden is er met een fijne steek gerooid. Hierdoor kan er in uw consumptiepartij een fors aandeel ondermaat(0-35 mm) voorkomen, hiervan zijn wij ook koper. Prijzen hiervan variëren tussen de €10,- en €13,- afhankelijk van ras, onderwatergewicht en hoeveelheid beschikbaar. Ook voor kleine hoeveelheden kunnen wij combinaties maken, zodat er toch een bestemming is voor uw product.

Pootgoed
De problemen in de beschikbaarheid van de bekende frietrassen is dit jaar helaas groot. Naast de slechte opbrengst in belangrijke pootgoedgebieden heeft de NAK 25% verlaagd en een deel is afgekeurd. De nacontrole is zo goed als afgerond en zoals verwacht is de beschikbaarheid hierdoor niet veel positiever geworden. Veel pootgoed is verlaagd tot B-klasse en in redelijk veel gevallen zelfs afgekeurd, vooral wegens het Y-virus. 

Komend seizoen wordt het een uitdaging om iedereen te voorzien in zijn behoeften aan pootaardappelen. 

 • Vroege frietsoorten(Premiere, Sinora, Amora, Anosta en Frieslander) zijn zo goed als uitverkocht of verkrijgbaar in de markt voor abnormale hoge prijzen.
 • Standaard frietsoorten zijn zeer schaars met een forse dagprijs. Innovator, Fontane en Agria zijn zo goed als uitverkocht. Divaa, Markies en Challenger zijn nog beschikbaar, maar ook deze rassen zijn schaars.
 • Dubbeldoelsoorten die nog beschikbaar zijn:

Alegria (zeer beperkt met contract)

Noblesse (zeer beperkt)

Sunita (nog beschikbaar)

Malika (nog beschikbaar)

Nicola (nog beschikbaar)

 • Een van de weinige rassen die nog goed beschikbaar is, is Bintje, maar deze heeft de laatste weken ook een flinke prijssprong naar boven gemaakt.

Vanaf deze week komen we ook naar buiten met voordelige meerjarige pootgoedcontracten voor 2020/2021/2022. Deze kunnen worden afgesloten voor de volgende rassen:

 • Premiere
 • Amora
 • Sinora
 • Alegria
 • Agria
 • Challenger
 • Fontane
 • Innovator
 • Markies
 • Divaa

Voor meer informatie en/of interesse in pootgoed voor 2019 en/of meerjarige contracten graag contact opnemen met Richard de Koster.

Biologische pootaardappelen

Voor het biologisch segment is er nog Cammeo en zijn er nog kleine hoeveelheden Tentation beschikbaar. Cammeo is een dubbeldoelras met zeer mooie homogene knollen en Tentation is een ras voor de fijnproevers. Voor meer informatie en/of interesse kunt u contact opnemen met Jelmer van Meer.

Call Now Button