Selecteer een pagina

Marktbericht 15 maart 2019

Het is momenteel rustig in de industrie- en exportmarkt. De maanden maart en april zijn goed ingedekt bij de industrie. De termijnmarkt is iets gezakt onder de € 30.00. De noteringen PotatoNL(€31,-), Belgapom(€30,-) en Reka(€30,50) blijven daarentegen de laatste paar weken wel stabiel.

Consumptie  

Er zijn momenteel mogelijkheden voor verkoop van aardappelen aan de industrie vanaf week 20. Naar exportgeschikte aardappelen is op korte termijn vraag. Naast de export- en industriegeschikte aardappelen, zijn wij ook aan de markt voor krielaardappelen en tweede kwaliteit aardappelen. Neem contact op met Dennie van Druningen voor de mogelijkheden.

Nu de eerste aardappelen alweer in de grond zitten, kijken we ook alvast vooruit naar komend seizoen. Voor de verkoop van oogst 2019 en contracteren kunt u contact opnemen met Dennie van Druningen.

Rode Pipo

Wij kunnen met trots melden dat de Rode pipo vanaf deze week te vinden is in de schappen van de Agrimarkt. Een aantal jaren geleden heeft Richard het ras teruggevonden en heeft daarna het ras terug kunnen brengen in Nederland. Na jaren inspanning leidt dit tot een mooi resultaat, waar mee doorgaan in de toekomst. De Rode Pipo is een veelzijdige aardappel die gebruikt kan worden als tafel-, puree- en frietaardappel. Het ras wordt op Noord-Beveland geteeld door VOF Dees-Wisse.

Via deze weg willen wij Alex Hendriks (pootgoedteler) en VOF Dees-Wisse bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen dit ras opnieuw in de markt te zetten. Meer weten? Neem een kijkje op onze site en in de laatst verschenen Akkerwijzer(2019-2) staat een mooi artikel over de Rode pipo en het bedrijf van VOF Dees-Wisse.

Pootgoed

Het pootgoedseizoen bereikt komende weken zijn hoogtepunt, hierna geven wij nog een korte samenvatting van ons vorige marktbericht over het ontvangen en behandelen van de poters.

Ontvangst:

Aantal belangrijke punten:

 • Controleer uw pootgoed goed, bij levering maar ook in de schuur.
 • Bewaar uw verzamelcertificaten goed en houdt verschillende partijen gescheiden, als dit kan in de schuur, maar ook tijdens het planten.
 • Beperk de valhoogtes/beschadigingen bij het lossen en zorg ervoor dat de transportbanden CIPC vrij zijn. 
 • Mocht u een klacht hebben over uw pootgoed meldt dit dan voor 15 juni.

Bewaren:

Aantal belangrijke punten:

 • Bewaart u uw pootgoed voor langere termijn, gebruik kisten, zorg voor voldoende CO2 en zet ze niet in een ruimte waar CIPC is gebruikt.
 • Korte termijn(max. 2 weken), kan in big bags, maar is in principe een vervoersmiddel.
 • Poters in een kipper is het allerslechtste scenario wat u kan doen, zorgt voor verstikking en hevige kieming, niet doen!!!

Snijden/behandelen:

Aantal belangrijke punten:

 • Gesneden poters zorgen voor snellere opkomst, maar verspreiden ook eerder ziektes. Snij daarom alleen gezond pootgoed.
 • Voor het snijden poters, opwarmen tot 12 graden en na het snijden voldoende talkpoeder gebruiken om het vocht van de knollen te absorberen.
 • Bewaar gesneden poters goed droog en zorg voor voldoende ventilatie(in kisten). Streef ernaar om ze binnen enkele weken na het snijden te planten.

Planten:

Aantal belangrijke punten:

 • Tel uw knollen goed voor het planten, circa 50-100 kg. 
 • Controleer in het veld ook goed de plantafstand.

PotatoPol:

Komt uw pootgoed uit het buitenland en u doet mee aan de “PotatoPol” verzekering, zorg er dan voor dat er een bruin- en ringrotmonster wordt genomen. Ontvangt u het buitenlands pootgoed via ons, neem dan contact op met Jelmer van Meer.

Pootgoedbeschikbaarheid

Het volgende hebben wij nog beschikbaar, dit kan per dag verschillen, dus bij interesse neem contact op met Richard de Koster.

Agria   28-35 en restanten 35-50 en 50-55

Anosta Verschillende maten en restanten

Challenger Restanten

Bildtstar 28-35 en 35-50

Bintjes Alle maten

Divaa Restanten en B-klasse

Eigenheimer Restanten

Fontane Restanten, Select potato consumptieteelt

InnovatorRestanten

Lady Christl 50-55

Markies Restanten

Nicola 35-50 E

Sinora Restanten, Select potato consumptieteelt

Sunita 28-35 en 35-55

Heeft u dit jaar niet uw monopolie ras kunnen krijgen of tegen een hoge prijs, bestel uw poters dan voordelig meerjarig bij ons, dit kan voor de volgende rassen:

Alegria, Amora, Premiere, Sinora, (Zorba), Agria, Challenger, Divaa, Fontane, Innovator, Markies.

Bij interesse of voor meer informatie, neem contact op met Richard de Koster.

Biologische pootaardappelen

In ons assortiment hebben wij alleen nog Cammeo beschikbaar, dit dubbeldoelras is geschikt voor verschillende grondsoorten en afzetkanalen. Bent u in omschakeling of sowieso geïnteresseerd in biologische aardappelen, neem dan contact op met Jelmer van Meer. 

 

Call Now Button