Selecteer een pagina

Marktbericht 15 mei 2020

Het zijn bijzondere tijden door de Corona-pandemie in de hele wereld.  Voor veel aardappels worden momenteel alternatieve bestemmingen gezocht (diervoeding, vlokken, zetmeel en vergisters). Wij zijn afgelopen maanden druk geweest met de export naar vele landen in Europa en Afrika om aardappels af te zetten. Tegen zeer lage prijzen worden de aardappels ingepakt. Maar in de export gaan wel veel aardappels weg. We kunnen goede exportgeschikte aardappels gebruiken, voor vragen, neem contact op met Dennie van Druningen.

Het overschot aan aardappelen zit in de frietaardappelen, de tafelrassen zijn goed afgezet en men is nu druk met nieuwe aardappelen van import (Egypte en Israël). Ook komen de eerste nieuwe Duitse aardappelen op de markt.
Niet alle frietaardappelen zijn geschikt voor export helaas, dus kom je snel terecht in de voer- en vlokkenindustrie. Frietfabrieken draaien aanzienlijk minder productie en men verwacht dat ze langer bezig zullen zijn om de oogst van 2019 te verwerken. Wanneer men weer op kan starten hangt volledig af van de versoepeling van coronamaatregelen in Europa en de rest van de wereld. Het kan dus ook gevolgen hebben voor de komende oogst die nu de grond in gaat.

Ondanks de wisselende neerslag van vorige week (6 mm tot 20-25 mm) begint de groei door de warmte goed los te komen. Op vele plaatsen komen de piepers mooi boven. Ondanks dat, blijft het enorm droog op het land en de haspels hebben hun werk al veel moeten doen. We zien afgelopen week dat de termijnmarkt voorzichtig opkrabbelt naar een € 12.00-12.80.

Vanuit Brabant kregen we foto’s van percelen die zeer veel last hebben van de vorst in combinatie met de harde wind.

Proefveld
22 april hebben we ons proefveld in Willemstad (Landbouwbedrijf Knook-Maris) gepland onder zeer droge omstandigheden. Hier komen weer veel nieuwe en bekende rassen te staan. Foto’s en het filmpje zeggen genoeg over de droge omstandigheden. Er is na het planten ongeveer 8 mm neerslag gevallen. Voor het frezen hebben ze 25 mm water gekregen met de haspel.

 

Het filmpje is gemaakt door onze eigen dronewerker Jens van den Dries (www.eigenportret.nl), mocht u interesse hebben in het maken van een filmpje, dan kunt u contact opnemen met Richard de Koster. Hieronder nog twee mooie filmpjes van het planten in Zeeuws-Vlaanderen/België.

 

 

 

Regeling overheid
De regeling van de overheid wordt steeds bijgesteld, hieronder de link naar het RVO.

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tegemoetkoming-fritesaardappeltelers

Call Now Button