Selecteer een pagina

Marktbericht 15 september 2022          

Op dit moment hebben we een rustige aardappelmarkt, fabrieken zitten goed in hun positie de komende periode. De eerste percelen van de hoofdoogst worden al gerooid, vanwege de vroege afrijping die dit jaar heeft plaatsgevonden. Vroege en midden vroege soorten worden komende weken nog gerooid voor directe verwerking, daarna zal er over worden gegaan op de hoofdoogst. Met de gevallen neerslag van afgelopen week en de neerslag die nog gaat komen is het momenteel eerder te nat dan te droog om te rooien, zeker in de gebieden met bijzonder veel regen in een korte termijn.

Met de verwachting dat niet alle partijen lang zijn te bewaren vanwege de matige inzet van MH,  hebben we op dit moment een status quo in de markt. Tegen de prijsniveaus van de diverse noteringen zijn telers bereid vroegtijdig afscheid te nemen, maar de verwerkende industrie en exporteurs hebben belangstelling in aardappelen die later dit jaar kunnen worden geleverd, droog uit de schuur. Ook lopen de termijnmarkt en notering niet gelijk, dit heeft ook met de huidige energiecrisis te maken. Weinig partijen durven aardappelen op termijn te kopen en weinig telers willen op termijn verkopen, hierin dus ook een status quo. Eerst de aardappelen maar eens achter de planken is een veel gehoorde uitspraak afgelopen weken.

De exportmarkt loopt goed,  deze kan op dit moment alleen niet mee in het niveau van de noteringen. Hierdoor is er meer vraag dan aanbod, maar wordt er nog geen stap gezet in prijs naar boven. Exportproduct droog uit de schuur kan interessant worden komende weken, mocht de regen blijven vallen.

 

Inschuurmonster

Neem bij het inschuren van consumptieaardappelen altijd een monster voor het bepalen van de grofte/lengte/kwaliteit van de aardappels. Ook al weet u op dit moment nog niet welke afnemer de aardappelen uiteindelijk op gaat halen, een inschuurmonster geeft altijd de beste sortering, veel beter dan hand geraapt vanaf de bovenkant. Mocht u monsterzakken willen ontvangen, doe ons een bericht.

 

Pootgoed

De pootgoed oogst is na de eerste regenperiode van start gegaan, hierin vallen een aantal dingen op:

 • Fijnere sortering, kan betekenen dat er voor teelt 2023 minder pootgoed per hectare nodig is dan in andere jaren.
 • Hoog onderwatergewicht, dit zien we ook in de consumptieaardappelen, kan ervoor zorgen dat de pootaardappelen blauw kunnen worden en gevoeliger zijn voor rooibeschadiging (waaruit weer fusarium kan ontstaan). Daarnaast heeft de pootaardappel voor volgend jaar wel meer reservevoedsel.

De verwachting is ook dat er een goede vraag vanuit buitenland zal komen, enige beperkende factor kunnen de stijgende transportkosten zijn (o.a. containerprijzen, jute) naar deze bestemmingen. De vraag is er nadrukkelijk, maar hoe dit komend jaar ingevuld gaat worden, is nog afwachten.

Het merendeel van de pootaardappelen moet nog worden gerooid, maar wij kunnen voor een aantal rassen nu al pootgoed aanbieden voor komend seizoen, denk hierbij aan de rassen:

 • Agria
 • Challenger
 • Fontane
 • Markies
 • Sinora

Daarnaast is het ook verstandig, mocht u pootaardappelen in december willen ontvangen, om deze nu al te bestellen, zodat wij hier ook rekening mee kunnen houden. Prijzen van deze rassen worden in november na de pootgoeddagen bekend gemaakt, denk hierbij aan:

 • Bildtstar
 • Dore
 • Eigenheimer
 • Frieslander
 • Nicola

Select Potato heeft een breed assortiment met meer dan 70 rassen, neem hiervoor contact op met:

Richard de Koster

0653-770668

R.dekoster@selectpotato.nl

 

Aardappeldemodag

Op 31 augustus hebben wij u mogen ontvangen op de aardappeldemodag te Westmaas, wij willen u bedanken voor uw komst en voor de vele positieve reacties, mocht u de dag gemist hebben, hierbij een kleine impressie:

 

Vacature

Wij hebben de vacature uitstaan voor commercieel logistiek medewerker (M/V).

Vacature commercieel logistiek medewerker 2022

Call Now Button