Selecteer een pagina

Marktbericht 16 december 2022

Terugblik afland oogst 2022

Na een zoals gebruikelijke hectische periode van de aflandlevering van aardappelen, zijn we op het moment gekomen om alles op een rijtje te zetten. Eind juli/begin augustus is er gestart met de nieuwe oogst, deze ging niet vlot van start, omdat er ook nog genoeg oude aardappelen aanwezig waren.

De verkopers hebben dit jaar topprijzen kunnen maken voor hun vroege aardappelsoorten. Er zijn veel zaken gedaan  tussen de €18,- en €25,- per 100 kg. De aardappeloogst bleek in België toch flink tegen te vallen en daardoor heeft de Belgapomnotering destijds de stap gemaakt naar €25,-. Ook de Duitse, Franse en Nederlandse noteringen hebben deze prijs lang vastgehouden. Ook op termijn heeft dit achteraf prijstechnische goede tenders opgeleverd met een max. van €27,50 voor Fontane en €28,50 voor Agria/Markies op week 17. Er zijn in de aflandperiode dus ook zeer goede verkoopmogelijkheden geweest voor de bewaaraardappelen.

Deze gunstige prijsontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat de telers van Select Potato met verschillende constructies (tender mogelijkheden, mix-max, dagprijzen) zeer goede resultaten hebben kunnen maken met een gemiddelde prijs over alle rassen van € 23.77 per 100 kg. Betreft dan de rassen: Alegria, Anosta, Amora, Premiere, Sinora, Zorba, Innovator, Agria, Fontane en Challenger. Dit was voor alle rassen volledig uitgegroeid geleverd t/m 31-10-2022.

Al met al kijken wij terug op een goed verlopen seizoen, waarbij alle verplichtingen keurig zijn afgenomen en willen wij onze telers bedanken voor hun vertrouwen en medewerking. Begin januari zullen wij  aantrekkelijke contracten aanbieden voor de vroege rassen, neem gerust contact met ons op voor een afspraak.

 

Huidige markt
De handel in friet- en exportaardappelen is een taaie markt. Prijzen zijn eerst wat terug gezakt door de problemen met rot (en deels kieming) in de bewaring. Daarna is de markt voor de grote frietrassen zoals Fontane en Challenger rond de € 22.00 blijven hangen voor de meeleveraardappelen op contractbasis en werd er weinig tot niks gekocht op de vrije markt. De export aardappelen liggen ook rond de niveaus van € 22.00 tot € 24.00 max. Voor goede partijen Agria is er de komende maanden zeker plaats in de export op niveaus van rond de € 25.00. Innovator is bovenkant markt en worden er nog stevige prijzen betaald. Wanneer zijn dan de rotte cellen opgeruimd is de vraag? Wij denken dat niemand dit durft of kan zeggen vandaag. Toch komt er op termijn voorzichtig weer iets meer vraag, waarschijnlijk vanaf medio februari/maart.

Voor export blijft er wel een goede vraag op de genoemde prijsniveaus naar Afrika, alleen zal het in januari wel een stuk rustiger worden als delen van Afrika voor afzet wegvallen, is de verwachting. Of Europa moet verder deze vraag invullen! Voor het nieuwe seizoen ziet de frietmarkt er veelbelovend uit met aantrekkelijke afzetcontracten.

 

Pootgoed
We zijn begonnen met het afleveren van het vroege pootgoed om voor te kiemen, zoals Alegria, Agria, Frieslanders, Bildtstar, Dore.

Wij hebben een groot pakket aan rassen beschikbaar voor diverse afzetmarkten.

Vroege frietrassen afland:

 • Amora, zeer vroeg, maar helaas momenteel geen pootgoed beschikbaar
 • Anosta, geschikt voor de zandgronden
 • Francis, nieuw vroeg frietras, zeer belovend op onze demovelden, alleen proefmonsters beschikbaar
 • Premiere, alom bekend als vroege frieter op de lichte gronden
 • Sinora, vroege Fontane soort doet het op zand- en lichte kleigronden prima
 • Zorba, vroeg ras voor de fastfoodmarkt

N.B. Alegria,  de aardappel van Select Potato voor het vroege segment is helaas dit jaar weer vroeg uitverkocht, voor komende jaren hebben we eventueel nog wel pootgoed beschikbaar.

 

Hoofdoogst frietrassen:

 • Agria, alom bekend in de friet en export
 • Babylon, de nieuwe vervanger voor het ras Agria
 • Arsenal, ras voor de chips, vlokken, friet en heeft zeer brede resistenties
 • Challenger, heeft dit jaar prima gepresteerd onder de warme omstandigheden op de zware grond, een zeer goed ras
 • Fontane, zeer goed, het alom bekende frietras
 • Innovator, blijft het meest gevraagde ras voor de fastfood, blijft een grote stikstofgebruiker
 • Jurate, nieuwe innovator type met een hogere knolaanslag voor de fastfood.
 • Kingsman, zeer sterk ras op droogte, voorzichtig met gebruik N, anders te laag OWG, zeer grofgroeiend, kan goed in friet- en exportmarkt!!
 • Lady Anna, zeer goed en rustig in de bewaring, niet vroeg planten, bovenkant marktsegment
 • Lady Jane, nieuw phytophthora resistant frietras
 • Montis, nieuwe frietras, zeer laag in N-gebruik, niet op schurftgevoelige gronden
 • Markies, heeft dit jaar ook goed gepresenteerd en blijft gevraagd in deel 2 van het seizoen
 • Travis, een nieuwkomer in de friet- en export die op alle proefvelden goede resultaten laat zien
 • Palace, laat frietras wat op de proefvelden goede resultaten laat zien met weinig N
 • Tessa, nieuwkomer voor de friet- en exportmarkt, zeer veelbelovend ook op de proefvelden

Van de nieuwkomers is vaak beperkt pootgoed beschikbaar, proefsamples van 25 kg zijn altijd mogelijk, maar van sommige rassen zijn big bags of losse hoeveelheden ook beschikbaar.

 

Daarnaast hebben wij verschillende rassen beschikbaar in de tafel/exportmarkten:

 

Actrice Vroege export Melody Tafel/export
Annabelle Vroege tafel Mikado Colomba type
Colomba Vroege tafel/export Milva Tafel/export
Cupido Export Musica Vroege tafel/export
El Mundo Export Nicola Tafel
Jazzy Babyteelt/tafel Noblesse Export
Jelly Export/schillerij Gerona Krielmarkt
Karelia Alegria-type, voor uit de bewaring. Victoria Export/Frites
       

 

Uitgelichte rassen voor de tafelmarkt:

Esmee                  tafelmarkt, rood in Bildtstar segment, smaakvol

Mikado                zeer mooie vroege tafelaardappel die prima in de export kan, in het Colomba segment (iets latere rijptijd met een hoger OWG 330/340)

Sound                  nieuw ras met zeer hoge opbrengst voor de export, mooi tonende aardappel, middenvroege segment en  phytophthora resistentie!!!

                              Pootgoed beschikbaar voor een paar ha!

Belami                 Nieuwe tafelaardappel met kooktype AB waar ook frites van te maken zijn, proefmateriaal beschikbaar

 

Zoals te lezen is, zijn wij als Select Potato op zoek naar rassen die toekomstgeschikt zijn. Denk hierbij aan rassen met een lage stikstofbehoefte, een goede phytophthora resistentie, sterkt gericht op wisselde weersomstandigheden en geschikt voor dubbeldoel afzetmarkten.

Wij snappen dat deze nieuwsbrief veel informatie bevat over nieuwe rassen, maar mocht u geïnteresseerd zijn in nieuwe toekomstbestendige rassen, neem dan contact op met Richard de Koster of Jelmer van Meer, dan kunnen wij samen met u kijken wat het beste binnen uw bedrijf past.

 

Nieuwe medewerker Michael Vink
Sommige telers zullen hem al aan de lijn hebben gehad, per 1 november is Michael Vink uit Groede bij ons in dienst gekomen. Michael is 26 jaar en ziet het als een enorme uitdaging om aan de slag te gaan in de aardappelsector. Dus het kan zijn dat u hem binnenkort aan de lijn krijgt, monsters bij u  komt nemen of komt kijken bij een verlading.

Het team van Select Potato wenst u een mooi en voorspoedig 2023

Richard de Koster
Jelmer van Meer
Michael Vink

 

 

Call Now Button