Selecteer een pagina

Marktbericht

18 mei 2018

De aardappelmarkt staat onder grote druk, de neerwaartse spiraal zet zich de laatste weken helaas voort. Zowel de termijnmarkt voor juni 2018 als de effectieve markt zijn flink onderuit gegaan. Er liggen kennelijk nog meer (vrije) aardappelen dan we zouden verwachten. Het warme weer doet er ook geen goed aan. Door de slechte kwaliteit van industrieaardappelen en tafelaardappelen komt er meer en meer druk van partijen die weg moeten vanwege de mindere kwaliteit. Deze vinden hun weg o.a. in de vlokken, voer en biovergisters. Ook zakken de prijzen van de importaardappelen uit Israël en Egypte zeer snel, er ligt teveel aanbod in de markt.

 

Consumptie laden en daarna wassen.

Exportmarkt blijft op laag niveau koper van kwalitatief goede aardappelen, maar we hadden veel meer verwacht van deze markt. Prijzen blijven stabiel laag op de boer rond de € 2.00-5.00.
Komend seizoen: de termijnmarkt is de laatste week voor april 2019 naar boven € 16.50/16.60. Denk goed na om alvast een deel van je oogst af te dekken. Mede door het verlate planten en het droge vaste weer valt er iets van stemming te bespeuren. Het aardappelareaal is Europees niet echt gekrompen, er zijn kennelijk weinig andere keuzes in gewassen voor de boer. Het enige wat roet in het eten kan gooien is het weer en dat is zoals we deze week in Duitsland zagen (de tornado) steeds heftiger aan het worden. Gelukkig kan de markt alle kanten op.

Pootgoed
Er is best veel navraag naar pootgoed. Op sommige plaatsen is er veel water gevallen de laatste weken en is er meer schade dan verwacht door de wateroverlast. Het gaat om de eerst gepote percelen. Op de lichtere gronden waar de bedden snel zijn gefreesd, is de schade groter dan op de zwaardere gronden. Hier zien we veel partijen die zijn verstikt door de hoeveelheid water die in een zeer korte periode is gevallen.

Mocht u nog pootgoed zoeken of moet u overplanten, neem dan contact met ons op.
We hebben nog pootgoed van o.a.:

–          Agria (55-60)

–          Challenger

–          Divaa (35-50)

–          Fontane (50-55 en 55-60)

–          Lady Anna (45-50)

–          Markies (50-55)

–          Malika (28-35 en 50-55)

–          Melody

–          Musica (35-50)

Vroege frietrassen zoals Zorba, Anosta, Amora en Premiere zijn niet meer beschikbaar. Informeer naar de actuele stand als u pootgoed zoekt.

Call Now Button