Selecteer een pagina

Marktbericht 20 oktober 2022

 

Consumptie:

Het rooien ligt goed op schema. De laatste hectaren voor de bewaring worden hopelijk komende week ingeschuurd. Afland richting de fabriek blijft tot half november doorgaan, dit van lichte gronden, die reeds zijn verkocht. Voor kilogrammen die niet in de cel passen of percelen die nog niet verkocht zijn, is op dit moment geen plaats. Doordat de kilogrammen op de meeste percelen in onze regio niet tegen vielen, geeft dit druk op de markt. Dit is ook terug te zien aan de termijnmarkt, noteringen laten nog geen verandering zien. Op termijn hebben wij diverse tenders gehad, maar de verwachting is dat het de komende periode nog rustig zal blijven, voor november/december is er voor de verwerkende industrie weinig tot geen plaats.

De exportmarkt loopt goed door, de vraag is gezond, maar de hoge prijzen die de industrie heeft kunnen betalen voor vers afland product, wordt niet betaald voor droog uit de schuur. Toch is dit een zeer goed vangnet voor dubbeldoelrassen, zeker voor de kortere bewaring (nov/dec). De Agria/Alegria markt is gezet en de vooruitzichten zijn goed, hierdoor is er ook op korte termijn vraag naar export geschikte Agria/Alegria.

 

Bewaring:

Kwaliteit in de bewaring is daarnaast wel een punt van aandacht, door de vele regen voor de rooiperiode, zijn er meer rotte knollen aanwezig in de bewaring. Goed droog blazen heeft hierbij de voorkeur, het is begrijpelijk dat er nu goed wordt gekeken naar de energiekosten, maar met de huidige druk op de markt is de verwachting dat er niet veel ruimte is voor probleempartijen. Ook is kieming een belangrijk aandachtspunt, partijen die 2-3 weken geleden gerooid zijn, beginnen in de bewaring al los te komen. Neem voor uw bewaarstrategie contact op met uw adviseur.

Heeft u nog inschuurmonsters staan, geef een seintje en we komen deze ophalen. Deze zullen we in de komende weken beoordelen en aan u communiceren. Het voornaamste belang bij inschuurmonsters is de sortering en eventuele inwendige gebreken, want een monster van bovenaf geraapt, heeft bijna altijd een grovere sortering dan van onder de band (tapmonster).

 

Pootgoed:

Op 10 oktober maakte de NAK bekend dat ongeveer 50% van de nacontrole monsters waren genomen en dat er ruim 35% was beoordeeld en verstuurd. Hieruit kwam een verlagingspercentage van 21,0%, dat is 4,4% hoger dan vorig jaar. Veel partijen worden hierdoor opnieuw aangeleverd voor de nacontrole, waardoor het langer kan duren voordat de officiële cijfers naar buiten komen.

Begin november zijn de pootgoeddagen en stellen diversen pootgoedhandelshuizen hun locaties open, om klanten te ontvangen en updates te geven over de nieuwe rassenontwikkelingen en de pootgoedprijzen voor aankomend seizoen. Een belangrijk thema hierbij is de bewaarvergoeding waarmee gaat worden gewerkt. De traditionele staffel lijkt voor komend seizoen niet realistisch, vanwege de stijgende energiekosten en de kiemlustige aardappelen (aardappels zullen kouder bewaard moeten worden).

Voor diverse monopolierassen worden er meerjarige afspraken gemaakt, om de onzekerheid van jaarsinvloeden voor zowel leverancier als klant weg te nemen. Mocht u al geïnteresseerd zijn in pootgoed voor komend seizoen, neem dan contact op met Richard de Koster, wij zijn vaak aan de markt met diverse rassen.

Pootgoed voor december levering graag z.s.m. opgeven en reserveren zodat wij hier rekening mee kunnen houden. Wij kunnen in principe (bijna) alle rassen leveren, elk jaar zijn dit er +/- 70 verschillende rassen. Dus mocht u op zoek zijn naar een nieuw ras,  dan kunt u ons zeker bellen/mailen/appen voor meer informatie. Al deze rassen hebben (ooit) op onze proefvelden gelegen verspreid over zuidwest Nederland, hierbij een impressie:

Ook hebben wij weer uitgangsmateriaal beschikbaar voor eigen vermeerdering, denk aan de rassen:
Agria – Desiree –  Bintje – Bildtstar – Frieslander – Melody – Musica etc. Deze dienen wel tijdig te worden besteld.

 

Call Now Button