Selecteer een pagina

Marktbericht 21 december 2023

 
Consumptie

Oogst 2023
Het is een zware klus om de laatste aardappelen uit de grond te krijgen in onze regio. Ongeveer 8% zit nog in de grond. Het rooien gaat zeer langzaam op de enkele droge dagen die we in de afgelopen weken hebben gehad. Wat doe je met de partij aardappelen die in deze zware omstandigheden is gerooid? Houdt deze partij zeer goed in de gaten, want er worden hier en daar al best wat aardappelen uit de schuur gereden omdat ze wegens rot niet te houden zijn. De verwachting is dat de laatst gerooide aardappelen niet lang houdbaar zijn.

Het aanbod van slechte partijen blijft voorlopig op de markt. De prijzen zijn wel stabiel voor industrierassen rond de € 20.00 – € 22.00. Innovator blijft wel gevraagd en is bovenkant van de notering. De komende weken liggen er ook een aantal fritesfabrieken stil wegens onderhoud. Voor de late leveringen is er momenteel geen aanbod van aardappelen. De druk ligt op de korte termijn wegens de kwaliteitsproblemen.

De exportmarkt is voor de kerst altijd een stuk rustiger, de afgelopen weken zijn er best wat aardappels geladen voor Afrika (Senegal en Ivoorkust). De prijzen voor de export liepen gestaag op. Dit kwam o.a. omdat er vanuit Nederland weinig aanbod te vinden was van exportaardappelen. Dus worden de aardappelen geladen in de buurlanden en ook daar zien we dat er kwaliteitsproblemen voorkomen, zoals hol, ritnaalden, vreterij e.d.

We zijn momenteel ook koper van:

  • Vlokken met OWG van minimaal 360
  • Ondermaat/drielingen 0/40 en evt. 40/50 mm
  • Voor de wedges 35/55
  • Chipssoorten
  • Exportsoorten (o.a. goede kwaliteit Agria)

Voor vragen/opmerkingen neem contact op met Richard de Koster en/of Jelmer van Meer.

 

Oogst 2024
Voor komend seizoen hebben wij weer diverse opties om aardappelen te telen voor Select Potato. De verwerkende industrie is nog niet op de markt gekomen met zijn vaste prijscontracten. Wij verwachten de 2e helft van januari u hier meer informatie over te kunnen geven. Naast de vaste prijs, kunnen wij ook een poolcontract en diversen min/max opties aanbieden.

 
Pootgoed

Het leveren van pootgoed is dit jaar een heet hangijzer. Bij de NAK is bekend geworden dat er 31% van het pootgoed is verlaagd in klassen, de meeste verlagingen zitten in de S-klasse. De afkeuringen zitten op 3.1%. Plus dat het pootgoed dit jaar veel groffer is gegroeid (door de hoge consumptieprijzen deze zomer), dachten de telers goede prijzen te maken van het bovenmaatse pootgoed in de consumptie. We zullen de komende maanden pas een beeld gaan krijgen van wat er precies gaat komen aan pootgoed en in welke maten. We kunnen ons er alvast op voor gaan bereiden dat we veel moeten gaan snijden voor de consumptieteelt.

 

ATR-teelt
Voor diversen rassen hebben we eventueel ook A/E-pootgoed beschikbaar om voor ATR te vermeerderen. Door de vele verlagingen dit jaar is er ook minder hoogwaardig materiaal beschikbaar wat op de oogsten van 2024/2025/2026 ook nog veel invloed kan hebben. Neem hiervoor contact op met Richard de Koster.

 

Vermeerdering
De vermeerderingstak van Select Potato groeit elk jaar, wij vermeerderen een aantal vrije en monopolierassen in de pool. Voor de volgende rassen zijn wij nog op zoek naar pootgoedtelers:

  • Agria
  • Kingsman (nog enkele hectares)
  • Première

Daarnaast zijn wij nog op zoek naar pootgoedtelers die ATR-teelt voor consumptietelers willen faciliteren. Zodat de kennis van beide partijen optimaal wordt benut. Neem contact op met Richard de Koster.

 
Feestdagen

Nu het eind van het jaar in zicht komt en de feestdagen voor de deur staan, wensen wij u allen fijne kerstdagen en een voorspoedig 2024. De aardappelwereld blijft een wereld vol met uitdagingen en samen met u en onze partners proberen we elk jaar tot een succes te maken.

Call Now Button