Marktbericht 22 februari 2019
Pootgoed
De start is gemaakt, het pootgoedseizoen is ondertussen in volle gang. Gezond pootgoed is de basis voor een goede aardappelteelt.
Ontvangst
Bij het ontvangen van het pootgoed is het belangrijk dat u het pootgoed goed controleert en ook regelmatig blijft kijken. Zorg dat u w certificaten en weegbon goed bewaard. Houdt als u verschillende telernummers ontvangt deze gescheiden, ook tijdens het planten. Let op bij het lossen dat de poters niet beschadigen (valhoogtes) en zorg dat de transportbanden goed schoon (gereinigd zijn zodat er geen aanraking met CIPC plaats kan vinden). Ontsmet uw transportbanden om deze problemen voor te zijn. Kijk daarna elke week even bij uw pootgoed of er bijvoorbeeld geen fusarium in komt (de meest voorkomende ziekte in pootgoed). Voor 15 juni moeten klachten worden gemeld.
Geuze transport
Bewaren
De bewaaromstandigheden van pootgoed zijn zeer belangrijk en helaas komen we nog te vaak tegen dat er wat nonchalant mee omgegaan wordt door de consumptieteler.
Als u langer moet bewaren is kisten de allerbeste optie. Kijk goed naar de juiste temperatuur per ras en zorg voor voldoende CO2. Zorg dat ze niet in een ruimte komen te staan waar CIPC is toegepast!! Voorkom zoveel mogelijk temperatuurschommelingen, die condens kunnen veroorzaken wat kan leiden tot slappe knollen (zilverschurft) en verspreiden van allerlei bacteriën. In big bags bewaren kan maximaal 10 tot 14 dagen. Big bags zijn in principe een vervoersmiddel en geen bewaarplaats. Kans op verstikking en hevige kieming is zeer groot, dit is ook per ras zeer verschillend! Poters in een kieper is het allerslechtste scenario wat u kan doen, kortom NIET DOEN.
Snijden/behandelen
Een groot voordeel van snijden kan zijn dat de ogen sneller loskomen van de knollen waardoor er meer stengels op de knol komen. Maar als de partij niet goed is dan is de kans op verspreiden van ziektes weer groot. Kortom gezonde partijen kunnen gesneden worden en zorg dat het pootgoed voor het snijden opgewarmd is tot 12 graden. Gebruik voldoende talkpoeder om het vocht te absorberen van de knollen. Overleg met uw adviseur gewasbeschermingsmiddelen welk middel u het beste kan gebruiken voor een knolbehandeling. Bewaar het gesneden pootgoed goed droog en zorg voor voldoende ventilatie (in kisten is het allerbeste). Streef ernaar om binnen enkele weken na het snijden te planten, dit zal misschien niet altijd lukken i.v.m. de weersomstandigheden en er zijn ook verschillen per ras.
Planten
Zorg voordat u gaat planten dat u de knollen heeft geteld. Bij het lossen van uw pootgoed kunt u het beste onder de band een paar emmers pakken (tel 50 tot 100 kg van uw pootgoed). Controleer ook met het poten regelmatig de plantafstand (ook in het veld en graaf 10 a 15 knollen op).
Als uw pootgoed uit het buitenland komt en u doet mee aan de verzekering “PotatoPol” dan moet u zorgen dat er een bruin- en ringrotmonster moet worden genomen door de NAK, let hier goed op anders bent u niet verzekerd!!
Wij zijn in de markt met de levering van driejarige pootgoedafnames voor uitplant van consumptieteelt van de bekende frietrassen:
Amora, Premiere, Sinora, (Zorba), Agria, Challenger, Divaa, Fontane, Innovator, Markies.
Beschikbaarheid pootgoed momenteel
Agria 28-35 en restanten 35-50 en 50-55
Challenger 35-50 restant
Alegria 55-65 restant
Bildtstar 28-35 en 35-50
Bintjes (alle maten)
Divaa (restanten en B-klasse)
Eigenheimer (restanten)
Lady Christl 50-55
Nicola 35-50
Sunita 28-35 en 35-55
Informeer voor mogelijkheden naar Richard de Koster.
Consumptieaardappelen
Het is momenteel vrij rustig in de industrie- en exportmarkt. De maanden februari en maart zijn goed ingedekt bij de industrie. Noteringen en termijnmarkt zijn stabiel en het weer lijkt momenteel de stemmingmaker. De komende twee weken is mooi weer op komst en zal er zeker worden geplant in de vroege teeltgebieden Phalz en Tholen.