Selecteer een pagina

Marktbericht 22 maart 2021

 

Consumptie

Na een verrassende positieve start in februari 2021, is er in de afgelopen weken een flinke daling ingezet op de termijnmarkt en dit heeft direct effect op de directe markt. Op dit moment is er bij de industrie weinig ruimte, de ruimte die er is, is voor levering mei/juni. Daarentegen komt er wel vraag voor export geschikt product. Ook rassen die normaal gesproken hun weg vinden naar de industrie worden nu interessant voor export richting Oostblok/Afrika. Ook voor kwalitatief zeer goede Agria is zeker ruimte, kistenbewaring is daarbij zeker een pré. Normaliter is er voor de kwalitatief mindere partijen genoeg afzet richting de vlokkenindustrie, daar is op dit moment minder ruimte en blijft veevoer als laatste alternatief over.

Met de vooruitgang qua vaccinaties, maar ook de stijgende trend van besmetting blijft er een onzekerheid in de markt, waardoor posities innemen niet aantrekkelijk worden bevonden. Met het toekomstperspectief vanaf 1 juli, lijken de kaarten voor de afloop van het oude seizoen en de start van het nieuwe seizoen nog geschud te moeten worden. Hierbij heeft het verloop van het voorjaar, zoals elk jaar natuurlijk invloed.

Er is nog ruimte voor (vroege)aflandteelten, met of zonder contract, graag komen we daarvoor bij u langs, denk hierbij aan de rassen:

 • Anosta
 • Challenger
 • Sinora
 • Zorba

Levering geschied hierbij groen rooien afland op afroep, in onderling overleg. Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met:

 

Dennie van Druningen                                                 Richard de Koster

d.vandruningen@selectpotato.nl                            r.dekoster@selectpotato.nl

+31(0)6 2269 3998                                                         +31(0)6 5377 0668

 

Pootgoed

Zorg bij aflevering van uw pootgoed dat u goed uw TIR-certificaten bewaard, het komt regelmatig voor dat mensen deze certificaten kwijtraken en ons dan bellen. U krijgt maar 1 keer originele certificaten, let hierop!!

Nu de aflevering van pootgoed voor aankomend seizoen zijn hoogtepunt heeft bereikt, blijven er restpartijen beschikbaar van verschillende aardappelrassen:

 • Agria, worden op dit moment afgezet zonder toepassing van kiemremming.
 • Anosta, vroeg ras, uitstekende prestaties op zandgrond.
 • Challenger, meer gevraagd in export/industrie dan Fontane.
 • Divaa, alleen nog grove maat, uitstekende prestaties in combinatie met Vigor Seed.
 • Fontane, alleen nog grove maat, gesneden of ongesneden.
 • Innovator, eventueel nog mogelijk met aantrekkelijk vast prijscontract.
 • Markies, geschikt voor de lange bewaring.
 • Sinora, vroege Fontane, zeer goed te combineren met dierlijke mest.
 • Zorba, vroeg frietras, doet het zeer goed op humusrijke gronden.

 

Er is ook behoefte aan kwalitatieve goede tafelaardappelen, rassen die hiervoor geschikt zijn:

 • Annabelle, zeer vroeg met goede smaak, vastkokend.
 • La Vie, donkergeel, hoog knolaantal en vastkokend, sterk op kringerigheid.
 • Malika, vastkokend, diepgeel geschikt voor langere bewaring (kiemrust), ook geschikt voor de versmarkt.
 • Melody, lichtkruimige aardappel voor tafel- en exportmarkt.
 • Mikado, zeer vroeg export/tafelras.
 • Milva, AB kooktype, met zeer hoge opbrengsten.

 

Wilt u aardappelen telen en wilt u advies, neem dan contact op met:

 

Richard de Koster

R.dekoster@selectpotato.nl

+31(0)6 5377 0668

 

Potatopol

Wanneer u pootgoed ontvangt en de herkomst hiervan is van buiten Nederland (bijv. België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken), dan dient er voor de Potatopol verzekering een importkeuring op bruin en ringrot te worden gedaan. Deze keuring heeft in het buitenland sowieso al plaatsgevonden, maar deze keuring is niet gevalideerd voor de Nederlandse markt! Voor het aanvragen van de importcontrole, dient het volgende formulier ingevuld te worden:

https://www.nak.nl/formulieren-aao/bemonstering-importpartijen-pootaardappelen-op-bruin-en-ringrot/

Mochten hier nog vragen over zijn, neem dan contact op met:

Jelmer van Meer

J.vanmeer@selectpotato.nl

+31 (0)6-13457688

 

Biologische teelt:

Voor komend seizoen zijn wij nog op zoek naar biologische Agria teelt, levering uit bewaring februari 2022.

Jelmer van Meer

J.vanmeer@selectpotato.nl

+31 (0)6-13457688

 

Vigor Seed

Afgelopen jaren hebben wij positieve ervaringen opgedaan met een product van Stoller, genaamd Vigor Seed. Vooral rassen met een lage knolaanslag, zoals Agria, Divaa en Innovator hebben veel baat bij dit product. Bij deze rassen betekent een knol per plant meer meestal ook gelijk meer opbrengst en een kwalitatief beter en homogener product. Het kan in zowel consumptieaardappelen als pootaardappelen worden toegepast (rassen als Spunta kunnen wel 3 tot 4 ton meer geven in de maat 28/55, de verkoopmaat).

Door de toepassing van Vigor Seed krijgt de knol meer energie en zal sneller loskomen, dit wel in combinatie met traag werkende stikstofmeststoffen, zoals Urean en Ureum. Vigor Seed in combinatie met kalkammon meststoffen heeft geen meerwaarde doordat beide stoffen zorgen voor snel beschikbare energie en elkaar hierdoor tegenwerken. Vigor Seed kan en wordt zowel in pootgoed als consumptie ingezet, in combinatie met talent/ethyleen wordt dit niet geadviseerd.

 

Behandeling Vigor seed (midden in perceel, snelle opkomst)

 

Vigor Seed wordt een aantal weken voor het planten toegepast met bijvoorbeeld Mafex apparatuur, na de behandeling met Vigor Seed kan er nog steeds een rhizoctonia/fusarium behandeling plaats vinden.

Naast de toepassing van Vigor Seed, hebben we afgelopen jaar ook ervaring opgedaan met diverse andere middelen van Stoller. Dit jaar willen we hiermee doorgaan, om een zo’n efficiënt mogelijke teelt te kunnen realiseren in Zuid-West Nederland. Het gaat hierbij om de  volgende producten:

 • Hold Plus, 3x toepassen in combinatie met phytophthora bespuiting na bloei. Ontstress de plant waardoor er geen knolabortatie plaatsvindt en plant vitaler.
 • Bioforge, toepassen tegelijkertijd met de MH-bespuiting, zorgt voor een verminderde stresssituatie in de plant, voorkomt dat er ‘kilogrammen worden weggespoten’. Eventueel ook toepassen voor extreme hitte/droogte periode.

Voor komend seizoen zijn we op zoek naar een proefperceel Agria, waar we Vigor Seed, Hold Plus en Bioforge kunnen toepassen en samen met Stoller het perceel nauwlettend in de gaten kunnen houden. Mocht u daar geïnteresseerd in zijn, neem dan contact op met:

 

Jelmer van Meer

J.vanmeer@selectpotato.nl

+31 (0)6-13457688

Call Now Button