Selecteer een pagina

Marktbericht 24 mei 2019

Op dit moment begeven we ons op een vaste markt met noteringen van €29,50 Reka; €30.00 Belgapom en €31.00 – € 34.00 PotatoNL. Hierbij valt vooral de Nederlandse notering op. Kijken we naar de termijnmarkt dan staat deze voor juni rond de €31,50. Kijkend naar volgend jaar staat de termijnmarkt voor april rond de € 16.00.

 

Consumptieaardappelen oogst 2018

Op de fysieke markt is er zowel vraag als aanbod. De export van Agria richting Spanje loopt op zijn einde, dit heeft vooral te maken met het risico op afgekeurd product en de kwalitatief mindere aardappelen die nog voor de verpakkers/exporteurs beschikbaar zijn. Voor kwalitatief goede Agria uit de kist worden hierdoor ook topprijzen betaald.

Ook naar andere (export)bestemmingen blijft er vraag, hierdoor blijven fabrieken/exporteurs/verpakkers op zoek naar aardappelen. Heeft u nog aardappelen in de schuur en bent u geïnteresseerd in de prijs, neem contact op met Dennie van Druningen. Dit geldt zowel voor kwalitatief topmateriaal als voor tweede kwaliteit.

 

Groeiseizoen 2019

Nu de gecombineerde opgave vorige week is ingeleverd kunnen we er gemakshalve vanuit gaan dat alle pootaardappelen zijn geplant. De eerste eind februari en de laatste half mei, hierdoor zien we in het veld ook grote verschillen. In dit marktbericht brengen we voor u enkele regio’s in ons gebied in beeld, gericht op de vroegere rassen. Komende week zal op Tholen de start worden gemaakt met de vroege rassen zoals Dore en Frieslanders. Op Ouddorp is deze week al mondjesmaat gestart met het rooien van Frieslanders die onder plastic vandaan komen.

Goeree-Overflakkee

In het vroegere segment hebben we verschillende rassen, waarvan wij denken dat ze voor onze telers tot het beste resultaat kunnen leiden. Hiervan hebben we deze week enkele beelden uit Goeree Overflakkee.

Alegria

Triplo

Musica

Colomba

Zoals op de foto’s te zien, begint het behoorlijk droog te worden, maar als we naar vorig jaar kijken hoeft dit op Goeree-Overflakkee met de beregeningscapaciteit geen problemen te geven zolang men mag beregenen.

 

West-Brabant en Hoekse Waard

Als we hier in de grond voelen, blijkt er veel minder vocht in te zitten dan in de andere gebieden. Hierdoor krijgen we ook een ander beeld in het veld. Het is op veel plaatsen al vrij droog aan het worden en regen zou welkom zijn.

Musica

Divaa, laat geplant.

Ook in dit gebied hoeft de droogte geen parten te spelen, normaal gesproken is hier namelijk ook voldoende zoet water beschikbaar.

 

Zeeuws-Vlaanderen

Droogte, dat is de afgelopen twee jaar het thema van Zeeuws-Vlaanderen. Dit jaar lijkt het tot nu toe mee te vallen en lijkt het minder droog te zijn dan in de andere gebieden in onze regio. Er zijn zeker plaatsen waar het nog wel droog is, de regen is soms zeer plaatselijk gevallen en tegen de kust aan blijft het helaas droog. Hieronder nog enkele beelden uit Zeeuws-Vlaanderen.

Anosta

Divaa

 

Zuid- en Noord Beveland

Dit was het afgelopen jaar ook een erg droog gebied, de gewassen staan er vandaag gelukkig beter bij, al zou een buitje momenteel zeer welkom zijn.

Frieslanders

 

Demovelden

Komend seizoen hebben we weer enkele demovelden, waarbij we nieuwe rassen en bestaande rassen met elkaar vergelijken en op zoek gaan naar de juiste rassen voor zowel de teler als de afnemer.

Hieronder een plattegrond waar dit jaar onze velden liggen.

Zwarte pijl:

Demoveld met 40 rassen, waaronder 15 standaardrassen en 25 veel belovende rassen van verschillende handelshuizen. Het demoveld ligt in Willemstad.

Groene pijl:

Bio-demoveld, met 10 potentiële rassen waaronder Tentation en Cammeo, gelegen in Kloetinge.

Gele pijl:

Demoveld met 12 standaard rassen behandeld en onbehandeld. Gelegen aan de provinciale weg richting Oostburg.

In de loop van het seizoen zullen wij nog bijeenkomsten organiseren op onze demovelden, hierover zullen wij u tijdig informeren. Mocht u daarnaast nog interesse hebben om samen met ons een demoveld te bezoeken, dan horen wij dat graag. Neem hiervoor contact op met Jelmer van Meer.

 

 

 

 

Call Now Button