Selecteer een pagina

Marktbericht 25 mei 2022

Alle pootaardappelen voor komend groeiseizoen zitten inmiddels in de grond, menig perceel heeft hierbij hulp gehad van een kunstmatige regenbui, maar ook voor de percelen die niet beregend zijn, is er inmiddels voldoende regen gevallen voor een goede start. Hieronder enkele beelden uit de praktijk, hierin zijn grote verschillen in ontwikkeling te zien, maar alle percelen laten potentie zien.

Frieslander – Tholen – zonder plastic

Alegria – Tholen

Pootgoed – Zuid-Beveland                                                              Zorba – Brabants zand

Fontane

 

Consumptie

De aardappelmarkt voor oogst 2022 op April staat rond de €21,00-€22,00, historisch hoge prijzen, maar met de kostenstijging aan de voorkant is dit ook zeker nodig. In vergelijk, rond deze tijd vorig jaar stond de termijnmarkt van oogst 2021 op €19,00.

Oude oogst is een stuk rustiger, met een huidige dagprijs van rond de €25,- kabbelt de markt voort. Telers zien graag €30,- op de schermen komen, maar dat is vandaag de dag nog niet aan de orde. Voor zeer nette Agria partijen wordt dit betaald, maar het meeste wat nu gekocht wordt hangt tussen de €25,- en €30,-. De prijs is afhankelijk van het ras, kwaliteit en de specifieke vraag.

Afgelopen 2 weken hebben de exporteurs redelijk wat gedraaid, dit betreft meestal tafelrassen die niet geschikt zijn voor de tafelmarkt en voor €17,00 – €18,00 afgehaald, opgeruimd worden. Afhankelijk van transport en kwaliteit(grofte).

Er zijn grote prijsverschillen tussen de verschillende afzetkanalen, maar met de huidige onzekerheid rond Oekraïne en de ervaring van een wegvallende markt in 2020, durven er weinig afnemers positie in te nemen.

 

Pootgoed

Met smart wachten wij de areaalcijfers van de NAK af, deze worden meestal rond 1 juni bekend, maar de verwachting is dat het gehele areaal licht krimpt, vanwege de stijgende kosten en grotere risico’s. Financieel kan het aantrekkelijker zijn om een perceel te telen voor de verwerkende industrie dan het risico te nemen van een pootgoedteelt.

Hoewel het erg droog was tot 1,5 week geleden, is de luizendruk aanzienlijk en zijn al meerdere bespuitingen noodzakelijk geweest om percelen luizenvrij te krijgen. Met afgelopen jaren nog goed in gedachten wordt hierin natuurlijk ook minder risico genomen. Daarnaast komen er steeds meer rassen in het assortiment die een sterke resistentie hebben op virussen.

 

Proefveld

Ook dit jaar heeft Select Potato meerdere proefvelden om nieuwe rassen te testen en gevoel te krijgen of ze al praktijkrijp zijn en wat op welke grondsoort goed uit de voeten kan. Rassen die al meerdere jaren goed naar voren komen en ook dit jaar een veelbelovende start laten zien, zijn:

  • Francis
  • Kingsman
  • Linus
  • KOE-12-1050
  • Babylon
  • Montis

Van alle deze 6 rassen hebben wij inmiddels ook praktijkpercelen liggen, deze houden wij in de gaten en nemen deze ervaringen mee in komende jaren.

 

Aardappeldemodag

Alvast voor in de agenda:

31 augustus 2022

Wij zullen hier aanwezig zijn met een stand.

Call Now Button