Selecteer een pagina

Marktbericht 26 april 2023

De noteringen worden week op week vaster. De voorraad van oogst 2022 is lager dan de voorgaande jaren. Er zijn veel aardappelen verkocht op het niveau van € 30.00, dat waren toen goede prijzen. Momenteel variëren de prijzen tussen de € 35.00 en € 40.00, afhankelijk van ras en kwaliteit. Het weer bepaald de markt momenteel. Er is nog maar weinig geplant vandaag, een ruwe schatting is dat er nog 90% van de aardappelen de grond in moet. Wij zijn momenteel ook koper van alle friet- en chips soorten voor korte termijn en lange termijn levering! Heeft u interesse dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen.

De exportmarkt is zeer rustig met deze hoge prijzen, er is ook weinig aanbod. Er komt wel meer en meer vraag vanuit de Balkanlanden, al willen die vaak niet de hoofdprijs betalen of de gevraagde producten zijn niet meer beschikbaar (zoals rode rassen).  Zuid-Europa is nog steeds wel druk met het laden van Agria (Spanje, Portugal). De prijzen op deze bestemmingen zijn zeer goed. Voorkeur is wel vanuit kistenbewaring, wegens drukplekken uit de losse bewaring. De Zuid Europese landen zijn wel begonnen met de export vanuit voornamelijk Egypte (Marokko schijnt alle aardappels zelf nodig te hebben, dus zijn geen aanbieder van aardappelen momenteel).

Spunta uit Egypte 

Pootgoed staat veelal nog te wachten bij de consumptieboeren voordat het uitplanten kan worden begonnen. Er zijn dit jaar veel meer klachten over de kwaliteit van het pootgoed. Dit heeft verschillende oorzaken:

  • Pootgoed is vaak onder drogere omstandigheden gerooid, waardoor meer beschadiging en meer invalsporen voor o.a. fusarium/droogrot.
  • Veel pootgoed is meer afgekiemd, omdat het een zeer moeilijk begin was van het bewaarseizoen met de hoge temperaturen. De poters hebben vaak aan het einde nog een groeispurt gemaakt, net als in de consumptie. Pootgoed is extra kiemlustig dit jaar.
  • Pootgoed staat veel langer bij de consumptietelers en die moet waken om goed voor de poters te zorgen, dus niet in een kiepkar en niet lang in een big bag (voorkomen van broeien). Het beste is in kisten bewaren of op een roostervloer waar lucht doorheen kan gaan.

Kortom behandel uw pootgoed altijd tegen de fusarium en rhizoctonia, dit is de eerste verzekeringspremie die u meegeven kan. Zeker dit jaar verdient dit extra aandacht, de poters staan lang bij de consumptieteler en worden er dan vaak niet beter van.

Zoekt u pootgoed, neem gerust contact met ons op.

Frietrassen:

Premiere

35/55 en 28/35 (restanten)

Zorba

28/35 en 50/60

Austin

Is beschikbaar

Agria

45/50 , 50/55 en 55/65

Innovator

Is beschikbaar

Fontane

28/35 , 50/55 en restanten 35/50

Challenger

50/60

Markies

Restanten 50/55 en 55/60

Kingsman

Restanten 35/55

Bintje

28/35 en 35/45

Tafel- export rassen:

Musica

Restanten beschikbaar

Anaïs

Restanten beschikbaar

Melody

50/55 beschikbaar

Mikado

35/55 beschikbaar

Milva

35/50 beschikbaar

Karelia

35/50 beschikbaar

Informeer welke mogelijkheden wij u kunnen aanbieden.

Wij wensen u een prettige Koningsdag!

Call Now Button