Selecteer een pagina

Consumptie
De meeste aardappels zijn ondertussen gerooid (5 à 8% moet naar schatting nog gerooid worden). De aardappels zijn gegroeid onder warme omstandigheden met zeer weinig vocht. Veel aardappels zijn met weinig of geen aanhangende grond gerooid en dat is eigenlijk de beschermlaag voor de aardappel. Agria’s zijn op veel plaatsen groen gerooid en dit ras blijft een lastige aardappel in de bewaring (de eerste problemen dienen zich ondertussen aan betreffende rot (melkzuur/roodrot/pythium/bacterie). De groen gerooide partijen staan open voor allerlei bacteriën. De vraag is dan ook of groen rooien een verstandige keus is voor een ras als Agria?
Let goed op in de bewaring en wees alert, want we komen allerlei problemen tegen in de bewaring, dit heeft ook te maken met het warme groeiseizoen en weinig vocht. Begin met rassen als Divaa en Innovator op tijd met gassen (3 weken na de wondheling) en zorg dat de aardappelen goed droog zijn.
Als MH is ingezet kan men wat langer wachten met het gassen, maar overleg dit goed met uw adviseur.

Rottende Agria’s in de bewaring

De markt van de industrie loopt volgens planning weg. De markt komt beetje onder druk door aanbod van mindere partijen. Exportmarkt is iets rustiger, prijs is stabiel(iets flauwer).

Pootgoed
Naar vroege en middenvroege frietrassen krijgen wij veel vraag. Verwachting is dat er van de bekende (vroege) frietsoorten een tekort aan poters zal ontstaan, dit mede door de lage opbrengsten. De pootgoedmaat zal wel fijner zijn, dus heb je minder kg’s per ha nodig, maar dit gaat niet voor alle rassen op. Sommige rassen hebben  weinig aanslag, waardoor ze alsnog grof groeien in de pootgoedmaat (o.a. Agria). Alle nacontrole uitslagen zijn nog steeds niet binnen (verlagingen in klasses zal waarschijnlijk rond de 24% blijven) en ook in het hoogwaardige materiaal zijn er veel verlagingen wat zijn weerslag zal hebben op de teelt van komend seizoen. Voor de pootgoedteelt is het sinds 2002 het slechtste jaar m.b.t. verlagingen en afkeuringen.

Divaa
Afgelopen jaar heeft de Divaa weer laten zien dat het een zeer stabiel ras is in teelt en bewaring.
Divaa is een middenvroeg witvlezig ras wat in een zeer korte tijd kan groeien (90 dagen). Hij is zeer sterk op doorwas, bakt goed tot medio april-mei (stabiele temp 8 graden bewaren). Ook in de pootgoedteelt blijft hij met het warme weer en weinig loof toch nog zijn kilo’s geven. Divaa is een stabiel en bedrijfszeker ras wat op grond van 20% tot 60% afslibbaar kan worden geteeld. Wij zoeken voor komend seizoen mensen die Divaa kunnen voorkiemen (kistjes of Joppe zakken) voor de vroege teelt. Planten maart en oogsten juni-juli. Heeft u interesse neem contact met ons op.

 

DIVAA

Call Now Button