Selecteer een pagina

Marktbericht 27 november 

Het is een loodzware klus om de laatste aardappelen te rooien. De laatste weken is er weer wat gerooid, maar alle aardappelen zijn er nog niet uit. In de UK zitten nog de meeste aardappelen vast, ongeveer 10-15%. Het blijft onverminderd spannend of alle aardappels eruit komen.
Let op in de bewaring, en zorg dat de partijen goed wondhelen/drogen. We zien nog teveel partijen waar misschien toch even de kachel voor moet, twijfel niet maar onderneem actie indien nodig.  We hebben onze zorgen wegens rot over bepaalde partijen, let bij het ras Agria zeker goed op.

De industrie is voor de maanden november en december redelijk ingedekt. Prijzen en noteringen zijn stabiel. We zijn op termijn koper van Agria, Challenger, Divaa, Fontane, Innovator, Lady Anna en Markies.

Laat uw de komende maand(en) goed voorlichten over de nieuwe bewaarmiddelen zoals -> 1,4 Sight, Biox M, Argos en Ethyleen voor komend teeltseizoen. Uw rassenkeus is hierin zeer belangrijk en de bespuiting van Royal MH wordt nog belangrijker voor de bewaaraardappelen.  Welke mogelijkheden biedt uw schuur om te gassen en met welke middelen?

De exportmarkt loopt goed door, we zoeken droge betrouwbare aardappelen om te exporteren. De prijzen zijn stabiel, maar zeker niet stijgend ondanks de vraag. Prijzen van rond de € 14.00 – €16.00 zijn uiteraard niet slecht(afhankelijk van ras en kwaliteit), industrieprijzen zitten daar iets onder.

Het pootgoed is ondertussen allemaal gerooid, maar wel later dan normaal. De nacontrole blijft een  zorgenkindje, veel hoge klassen worden verlaagd naar A en B-klasse of helemaal afgekeurd. Als volgend jaar de Reglone en sommige insecticiden verdwijnen, is het voor de pootgoedsector een nog grotere uitdaging om pootgoed te telen. Sommige rassen zijn dus slecht te verkrijgen door deze problematiek, de virus sterke rassen bewijzen zichzelf dit jaar. Sommige rassen zullen daardoor van 28 tot 65 mm verkocht worden als pootgoed.

Met het afleveren van vroege leveringen pootgoed starten wij rond de 1e week van december, heeft u vroege rassen nodig bestel op tijd, anders wordt het levering januari!

Rassen die moeilijker of beperkter beschikbaar zijn: Amora, Frieslander, Premiere, Eigenheimer,
Maritiema (niet beschikbaar).

Rassenpakket
We hebben een mooi pakket aan vroege en middenvroege rassen beschikbaar op basis van teruglevervorm/constructie (vaste prijs, dagprijs, tenderen e.d.). Voor advies welke rassen op de juiste percelen passen (misschien heeft u een AM besmetting)  neem gerust contact met ons op.

Alegria -> dubbeldoel ras (voorlopig uitverkocht)
Anosta -> friet
Divaa -> friet/export
Innovator -> friet
Sinora -> friet
Triplo -> export /friet
Zorba -> friet

Middenlate friet rassen:
Agria -> Friet/Export/Vers
Challenger -> Friet/Export
Fontane -> Friet/Export
Markies -> Friet/Vers
Victoria -> Friet/Vers
Lady Anna -> Friet

We hebben proefmateriaal van nieuwe friet-export-tafelrassen voor enkele ha per ras.
Danina, nieuw Milva type
Otolia, bio-aardappel voor de tafelmarkt (kan uiteraard ook gangbaar worden geteeld)
Karelia, kruimige middenvroege tafel- export (thuisfriet) aardappel met zeer brede nematodenresistentie, hoge opbrengst en sterk op droogte.
Tiger (innovator type, maar stabieler)
Linus (nieuwe frietras)
Kingsman (nieuwe kg knaller export en friet), is momenteel al in meer dan 20 landen bekend en wordt er actief gewerkt met dit ras in deze landen.

                                        Enkele KINGSMAN foto’s

                                                            

Van de rassen voor tafel- en exportmarkt kunnen wij o.a. de volgende rassen aanbieden:

Colomba (één van de vroegste)
Annabelle
Solist
Musica
Melody
Jazzy
Jelly
Bildtstar
Dore
Eigenheimer
Irene
Milva
Malika

Voor de pootgoedvermeerdering hebben wij rassen die voor ons vermeerderd kunnen worden o.a.:
Spunta S en SE
Malika S
Premiere
Kingsman (nieuw ras)
Linus

Informeer naar de mogelijkheden bij Richard de Koster.

Call Now Button