Marktbericht 27 september 2023
Consumptie
Als we naar de kalender kijken is het de hoogste tijd om de bewaaraardappelen dood te gaan spuiten. Er moeten nog veel percelen worden doodgespoten en tel daar drie weken bij op dan zijn we in de 3e of 4e week oktober aan het rooien. We komen in veel bewaaraardappelen ook kwaliteitsproblemen tegen, zoals holle, doorwas en Phythopthora. Ga niet altijd voor de laatste kilo’s, maar ga voor een goede kwaliteit. Sommige gewassen hebben helaas het goede onderwatergewicht nog niet, dan heeft u geen keus en zult u nog moet wachten. Dit heeft voornamelijk te maken met het groeiseizoen dat dit jaar 2 á 3 weken later is dan normaal.
De fabrieken laden momenteel alleen de contractaardappelen en voor vrije aardappelen is er weinig of geen plaats. De meeste afnemers zijn nog bezig in de vroege aardappelrassen, ook omdat niet alle gewassen het juiste onderwatergewicht hebben, dit heeft ook met het afrijpen van het gewas te maken.
Door de prijsdruk van de frietaardappelen zoekt de exportmarkt ook naar een juiste prijs voor een goed product. Voor de export moeten de aardappelen droog uit de schuur komen, want dan kan er worden gekeken wat de kwaliteit van het product is. Ook zal er dit jaar zeker concurrentie zijn van het bovenmaats pootgoed, wat toch veel groffer is gegroeid dan normaal, met de hoge prijzen in het achterhoofd van 6 weken geleden. Zo zie je maar dat de markt snel kan veranderen.
Holle partijen en rotte knollen
Inschuurmonster
De tijd van het rooien en inschuren van de aardappelen breekt weer aan. Vanuit onze afnemers krijgen wij steeds vaker opmerkingen over vreemde materialen in de aardappelstroom, het is een grote uitdaging om ze uit de aardappelstroom te krijgen. Deze vreemde materialen zijn voornamelijk: golfballen, glas, dierlijke resten, resten van eerdere gewassen(bijv. bloembollen, doornappel, witlofpennen, enz.). Graag vragen wij u hierop te letten tijdens het inschuren.
Onze afnemers willen daarnaast steeds meer van een partij weten, daarom is het ontzettend belangrijk dat er bij het inschuren van de aardappelen monsters genomen worden. Aan de hand van deze inschuurmonsters kunnen wij bekijken naar welke afnemer(s) we de aardappelen het beste af kunnen zetten om een voor u zo goed mogelijk rendement te behalen. Dit zonder al te veel onnodige tarra of zelfs afkeuringen, wat iedereen uiteindelijk geld kost.
De ervaring leert dat het tijdens het rooien en inschuren nogal hectisch en soms stressvol kan zijn, maar desondanks zouden wij toch graag zien dat er per +/- 300 ton aardappelen een monster van ongeveer 15 kg wordt genomen. Doe dit door regelmatig een zakje/emmertje onder de band te houden.
Als u circa 15 kg heeft verzameld, stopt u een kaartje in de zak met daarop geschreven: datum van inschuren, naam teler, het aardappelras en de plaats in de schuur waar de aardappelen liggen (voor, achter, links, rechts, enz.) Doe dit bij de volgende 300 ton ook weer, net zolang totdat alle aardappelen in de schuur liggen.
Heeft u geen zakken (maakt niet uit welke: nylon, net, papier, jute, enz.) liggen, laat het ons dan weten en wij brengen een aantal zakken bij u langs.
Ook als u nog niet weet aan wie u de aardappelen gaat verkopen is het van belang om deze monsters te nemen. Laat de monsters dan gewoon in de schuur staan en geef de monsters mee aan de betreffende koper op het moment dat u de partij (of een gedeelte ervan) verkoopt. Iedere koper en uiteindelijk ook uzelf zijn er ontzettend bij gebaat.
Mochten er naar aanleiding van bovenstaande vragen/opmerkingen zijn, dan horen wij dat graag.
Alvast vriendelijk bedankt voor de medewerking.
Pootgoed
De nacontrole van het pootgoed zal dit jaar later zijn dan afgelopen jaren. We zijn later gestart met het rooien van het pootgoed. De vraag is of dit problemen zal geven voor de vroege bestemmingen.
Hieronder kunt u de verlagingen van de veldkeuring zien bij de NAK. De bacterie is tot nu toe aanzienlijk lager dan de voorgaande jaren en het viruspercentage is aanzienlijk toegenomen dit jaar (bladrol wordt dit jaar ook meegenomen).