Selecteer een pagina

Marktbericht 28 augustus 2020

Consumptieaardappelen

Het rooien van de middenvroege rassen is begonnen. De komende weken zullen de laatste vroege rassen voor de friet worden gerooid en zal men in week 36 overgaan op de eerste Fontane. Heeft u frietrassen met onderwatergewicht van 360 of hoger en een sortering van 35-55 (50) dan kunt u altijd informeren naar de mogelijkheden. Tevens zijn er mogelijkheden voor ondermaat/kriel, de sortering 0-35mm (max tot 40mm) met een onderwatergewicht van <360.

Waar vorig jaar de dubbeldoel rassen volop in de friet gingen, zullen deze komend jaar hun weg moeten vinden in de exportmarkt, omdat er geen plaats is in de frietmarkt. Het duurt dit jaar een week langer voordat de aardappels velvast worden, mede door het verdwijnen van Reglone en het gebruik van de nieuwe loofdodingsmiddelen. In de exportmarkt gaan wel aardappels weg, maar zeker nog niet het verwachte volume waar we op hoopten. We merken dat de COVID-19 over de hele wereld een grote rol speelt in afzet, geld en kredieten. Gelukkig is Senegal (een grote afnemer van aardappels en uien) wel opengegaan deze week.

Heeft u aardappelen droog in de schuur zitten, dan kunt u altijd informeren bij ons voor de mogelijkheden.

Pootgoed

Pootgoed wordt volop gerooid en de eerste aardappelen zitten in de nacontrole. Er wordt zeer voorzichtig geïnformeerd naar prijzen voor komend seizoen door buitenlandse afnemers, maar concrete zaken worden nog niet gedaan.

Heeft u interesse in hoogwaardig uitgangsmateriaal voor oogst 2021: Agria, Bintje, Desiree, Hermes, Nicola, Spunta, informeer naar de mogelijkheden.

Onze vroege topper in de dubbeldoelmarkt is Alegria. Sterk op droogte, weinig N nodig, sterk op virus, veelzijdigheid voor verschillende afzetmarkten(versmarkt/friet/export/tafelmarkt).

Aardappelknolonderzoek, nieuwsbericht van www.nak.nl

Dit jaar is de capaciteit van het aardappelknolonderzoek via de PCR-methode lager, als gevolg van de maatregelen die wij moeten treffen om coronabesmettingen te voorkomen. Dit betekent dat onze beschikbare capaciteit grotendeels nodig is voor het uitvoeren van verplichte onderzoeken. Voor het vrijwillige onderzoek is, op basis van huidige verwachtingen, alleen capaciteit beschikbaar in de maand augustus en vanaf eind november. Via onze website zullen wij u op de hoogte houden.

Ook voor het uitvoeren van aardappelknolonderzoek via de Elisa-methode is beperkte capaciteit. Nieuwe aanvragen kunnen we alleen nog uitvoeren na 15 december. Een alternatief is om zelf aardappelen op te kweken en het blad aan te leveren voor ELISA-onderzoek.

Call Now Button