Selecteer een pagina

Marktbericht 3 mei 2019

Een stabiele en vaste markt, zo is de markt op dit moment het beste te beschrijven. De termijnmarkt is afgelopen week afgewikkeld op €27,90. Grote oorzaak van de iets wat tegenvallende sluiting is de Belgacom notering, die noteert de laatste weken €25,- voor Fontane en Challenger. Andere belangrijke noteringen, zoals de REKA en PotatoNL bleven de laatste weken wel rond de €30,- noteren. De termijnmarkt voor juni noteert €30,70. Voor april 2020 €16,30.

Consumptieaardappelen

Op de fysieke markt is er zowel vraag als aanbod met boerenprijzen tussen de €28,- en €35,- afhankelijk van ras, kwaliteit en bestemming. In de exportmarkt zijn de Oostbloklanden koper van aardappelen, momenteel komt er voor deze aardappelen ook aanvoer uit de UK.  Heeft u nog consumptieaardappelen beschikbaar? Wij hebben vraag naar industrie, export en tafelaardappelen. Voor meer informatie neem contact op met Dennie van Druningen.

De afwikkeling van de gekochte partijen loopt voorspoedig. Let wel altijd op wat voor kwaliteit er in uw schuur zit, want voor de deze relatief hoge prijzen is een afkeuring al snel te duur. Voor sommige partijen kan er beter worden gekozen om ze eerst te wassen voordat ze aangeleverd worden bij de fabriek.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Nu de meeste pootaardappelen in de grond zitten en de meeste gewassen zijn gezaaid, kan de sector zich gaan voorbereiden op een nieuw seizoen met nieuwe uitdagingen. Op sommige plekken in de regio is het nog steeds erg droog en mogen de voorspellingen niet uitkomen, kan de droogte uit 2018 zich daar gaan herhalen.

Weersomstandigheden hebben natuurlijk wel veel invloed op de opbrengsten van consumptie- en pootaardappelen. Om het risico te vermijden dat u volgend jaar de gewenste pootaardappelen misloopt, kunt u deze nu al bij ons bestellen. Ook meerjarige afspraken met aantrekkelijke prijzen voor teelt 2020-2021-2022 zijn nog steeds beschikbaar. Denk hierbij aan de rassen zoals Agria, Alegria, Challenger, Fontane, Markies, Divaa en Innovator. Voor meer informatie neem contact op met Richard de Koster.

Valse NAK-certificaten

16 april jongstleden kwam de NAK(Nederlandse Agrarische Keuringsdienst) met het nieuws naar buiten dat er valse certificaten zijn gebruikt bij het uitleveren van Fontane pootgoed. Zie onder een foto met het foutieve label, goed te herkennen aan de  punt (.) in het telernummer en de rommelige opmaak. Wij willen u attenderen dat u uw verzamelcertificaat/TIR – label(s) goed moet bewaren.

Groeiseizoen 2019

Na een gunstige periode in februari zijn er heel wat pootaardappelen de grond in gegaan. Deze hebben met en zonder plastic al flink wat loof ontwikkeld. In dit marktbericht enkele beelden:

Rheinland

Tholen onder plastic

Tholen zonder plastic

De aardappelen groeien ondanks de kou goed, soms wat onregelmatig en hier en daar met enkele onderzeeërs.

Bewaren in de toekomst

Nu het doek vrijwel zeker is gevallen voor CIPC als kiemremmer in de bewaring, is de sector op zoek naar nieuwe kiemremmingsmiddelen. De bekendste kiemremmingsmiddelen die nu al in de praktijk worden gebruikt zijn:

  • 1,4 sight
  • Ethyleen
  • Verschillende biologische oliën(Bijv. Muntolie(BIOX-M)

Wees voorbereid op wat de toekomst gaat brengen en laat uzelf informeren door de adviserende instanties. Uiteindelijk is het belangrijkste dat de gekozen kiemremmer bij uw bedrijf/bedrijfsvoering past. Wij als Select Potato, zijn net als u gebaat bij een goed kwalitatief eindproduct.

 

Call Now Button