Selecteer een pagina

Marktbericht  4 december 2020

 

Consumptie


De laatste loodjes wegen het zwaarst. Momenteel is men de afgelopen weken hard bezig geweest om de laatste aardappelen te rooien. Dit is helaas nog niet overal gelukt, we hebben het hier over enkele procenten, waardoor de oogstspanning ondertussen uit de markt is verdwenen. Ook in België en Frankrijk is nog niet alles gerooid, maar ook hier gaat het over enkele procenten.

Door de lockdown zijn er afgelopen week weer producties stil komen te liggen of draaien ze 80% van de maximale capaciteit. Daardoor is er momenteel weinig of geen ruimte voor vrije aardappelen. De ruimte die er is, wordt vrij gemakkelijk ingevuld met over kilogrammen en/of partijen met bewaarproblemen. De meeste bewaarproblemen zijn terug te herleiden naar het verbod op CIPC, sommige partijen in verschillende boxen kiemen al vrij snel. Voor advies kunt u altijd contact met ons opnemen.

De Agria markt is erg rustig, hierbij kan gezegd worden dat er maar op 10% wordt gedraaid. Dit heeft vooral te maken met de lockdownregels voor de horeca, in zowel Nederland, maar vooral in Spanje/Frankrijk. Met het aankomende vaccin in het verschiet, gloort er toch enige hoop aan de horizon. Hoe dit zich in de praktijk gaat vertalen is natuurlijk altijd de vraag, maar de tendens is al positiever dan een maand geleden.

In de verre exportmarkt was er door de lagere prijzen afgelopen weken goede vraag. Afrika heeft helaas deze week al veel minder vraag dan afgelopen paar weken, dit wordt mede veroorzaakt door de sluiting van Senegal. Naast de goede vraag waren er wel veel problemen met beschikbaarheid van containers, en de verhoogde prijzen hiervan. Alternatieve exportafzet buiten Afrika is er wel, alleen zijn hier hoge eisen gesteld op het gebied van grondvrije aardappelen, waardoor de meeste consumptiepartijen niet geschikt zijn. Voor mooie, grove, droge en grondvrije partijen is dus nog wel vraag, u kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

De alternatieve afzetmarkt naar voer/vlokken/wedges(35-55) blijft aanwezig, waardoor er altijd een vangnet blijft. Dit zorgt voor een bodem in de markt, die we net als vorig jaar zo goed mogelijk proberen te benutten, zodat er uit elke partij aardappelen het maximale kan worden behaald.

 

Pootgoed

Nu bijna alle werkzaamheden van oogst 2020 zijn afgerond, komt het nieuwe seizoen er alweer aan. Met de huidige coronaperikelen is het niet te voorspellen wat komend jaar gaat bieden. Wij gaan ervan uit, dat de markt zich gaat herstellen. De groei die de verwerkende industrie afgelopen jaren heeft ondergaan, kan niet teniet worden gedaan. Wel zal de focus nog meer komen te liggen op de standaardrassen met een hoog verwerkingsrendement bij de verwerkende industrie. Over enkele weken komen wij naar buiten met onze nieuwe aflandcontracten, er zijn enkele nieuwe ontwikkelingen, hiervan houden we u graag op de hoogte.

 

In ons assortiment hebben wij nog de volgende rassen:

Rassen: Afzetdoel: Afzettijdstip: Rijptijd:
Alegria Frites/Export/Tafel/Schillerij Afland / Korte tot middenlange bewaring Vroeg
Anosta Frites Afland Vroeg
Frieslander Frites/Tafel Afland / Korte bewaring Vroeg
Premiere Frites Afland Vroeg
Sinora Frites Afland Vroeg
Zorba Frites Afland Vroeg
Divaa Frites/Export Afland tot middenlange bewaring Middenvroeg
Innovator Frites Afland tot middenlange bewaring Middenvroeg
La Vie Tafel Middenlange bewaring -kisten Middenvroeg
Musica Tafel/Export Afland / Korte bewaring Middenvroeg
Innovator Frites Afland tot middenlange bewaring Middenvroeg
Agria Frites/Export/Tafel/Schillerij Afland tot zeer lange bewaring Middenlaat
Challenger Frites/Export Afland tot middenlange bewaring Middenlaat
Fontane Frites/Export Afland tot lange bewaring Middenlaat
Kingsman Frites/Export Afland tot middenlange bewaring Middenlaat
Lady Anna Frites/Export/Tafel Middenlange tot zeer lange bewaring

Middenlaat

 

Malika Tafel Middenlange tot lange bewaring Middenlaat
Markies Frites/Export Middenlange tot zeer lange bewaring Laat
Melody Tafel/Export Middenlange tot lange bewaring Middenlaat
Milva Tafel/Export Middenlange bewaring Middenlaat

 

Ook voor de thuisverkoop hebben wij verschillende rassen in kleinverpakking in de aanbieding, dit zijn o.a.:

 • Agria(lange kiemrust)
 • Alegria
 • Bildtstar
 • Bintje
 • Dore
 • Eigenheimer
 • Frieslander
 • Lady Anna(lange kiemrust)
 • Nicola
 • Victoria

 

Ook kunnen wij pootgoed leveren voor vermeerdering als u daar interesse in heeft. Daarnaast hebben wij enkele nieuwe rassen in ons assortiment om uit te proberen, dit zijn o.a.:

  • Lady Jane                          Stressbestendig, resistent voor Phytophthora, afzet friet en export
  • Sound                                Robuust bulkras voor de export en tafel
  • Mikado                               Vroege tafelaardappel in Colomba segment
  • Linus                                  Middenlaat dubbeldoel ras friet en export
  • Goldmarie                          Middenvroege zeer smakelijke vastkokende tafelaardappel voor de versmarkt (Charlotte markt)
  • Tessa                                 Middenvroege aardappel geschikt tafel,- thuisfriet en exportmarkt 

Mocht u interesse hebben in:

 • één van onze nieuwe rassen en/of
 • pootgoed voor het nieuwe seizoen en/of
 • aflandcontracten

dan nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen, u bent natuurlijk altijd welkom om bij ons op kantoor langs te komen, zodat wij de diverse mogelijkheden kunnen bespreken, dit natuurlijk met in achtneming van de huidige coronamaatregelen.

Call Now Button