Selecteer een pagina

Marktbericht 5 oktober 2018

Consumptie/Export
Het inschuren van de aardappels is in volle gang. Gelukkig is er vorige week redelijk wat water gevallen, waardoor het rooien op de meeste percelen vlot verloopt.
Voor veel rassen wordt het dit jaar een grote uitdaging in de bewaring. Veel rassen worden dit jaar groen gerooid, dit komt door de doorwas problematiek. Rassen als o.a. Agria, Bintje, Fontane, Markies vertonen zeer regelmatig doorwas problematiek (overigens zien we in heel veel soorten doorwas). De primaire knol wordt vaak leeggezogen door de secundaire knollen en dan heb je soms geen andere keus dan toch groen rooien. Belangrijk is wel dat als de aardappels binnenkomen er lucht door de partij heen gaat. Zorg voor een goede wondheling (sommige rassen worden al met talkpoeder behandeld tijdens het inschuren).  Na inschuren zijn de drie weken erna zeer belangrijk voor o.a. de wondheling en zorgen dat het lekvocht weg geventileerd wordt. Laat u goed voorlichten door de erkende bewaarspecialisten! Elke partij/perceel aardappels heeft dit jaar zijn eigen verhaal.

Noteringen blijven stabiel. In België zijn er grote zorgen voor de doorwaspartijen in de bewaring.
Exportmarkt blijft lui duur.
Tafelmarkt loopt redelijk goed weg, noteringen zijn stabiel. Wij zijn koper van tafelrassen en frietrassen uit de bewaring.
Wij zijn koper van kriel (voorkeur niet al te hoge OWG).

Pootgoed
De verlagingcijfers in pootgoed zijn fors opgelopen (tot 24% deze week). Het valt op dat in het noorden meer verlaagd wordt dan in het zuiden. Door de droogte waren de virusplanten moeilijk te zien dit jaar, dus de verlagingen en afkeuringen zijn ook wel logisch. Momenteel is de helft van het pootgoed uit de nacontrole.
Buitenlandse afnemers moeten ook wennen aan de hogere pootgoedprijzen voor rassen als Spunta, Desiree, Nicola e.d. die zij momenteel moeten betalen. 

Pythium in poters komt helaas ook voor dit jaar (warm weer)
Kortom ook alert zijn in de poters.

Proefveld
Het proefveld is een ware veldslag geworden met de doorwas van dit jaar. Er is geen MH gespoten en zo kan men goed zien welke rassen zich goed handhaven onder deze extreme omstandigheden, kortom een prachtige proefveld. Hetzelfde beeld geld voor de biologische rassen.

Rode Pipo

Zeker Zeeuws
Dé streekaardappel van Noord Beveland, De Rode Pipo van Select Potato. Het is een vrij oud ras wat rond 1981 veelvuldig geteeld werd in Zeeland (Noord-Beveland) door de familie Lamse uit Colijnsplaat. De Rode Pipo kan je uitstekend koken, bakken en pureren. Inmiddels wordt de aardappel weer geteeld op Noord-Beveland en is hij vanaf 2018 weer verkrijgbaar voor de consument.

Winnaar en kennismaken pastedGraphic_4.png? De winnaar van het leuke pakket met een zak Rode Pipo streekaardappelen en het kookboek “Power tot the Pieper”! is: Annemary Mol, gefeliciteerd! Wil je ons een bericht sturen?

Het kookboek met de Rode Pipo niet gewonnen? Niet getreurd, we hebben nog een verrassing: van Select Potato mogen we namelijk nog een extra aantal zakjes met Rode Pipo weggeven. De winnaars maken we deze week bekend.

Zie ook deze video over het oogsten van de Rode Pipo: https://goo.gl/iQ6ttV

www.zekerzeeuws.nl

Op weg naar de winnaars….

Call Now Button