Selecteer een pagina

Marktbericht 7 juni 2019

Spannende tijden op de aardappelmarkt. De voorraden zijn historisch laag, maar de vraag is niet bijzonder hoog. Met de gevallen neerslag van deze week blijft de spanning op de markt hoog. Met noteringen van Potato NL1 € 31.00 – 34.00, Belgapom €25,- voor Bintje en €30,- voor Fontane/Challenger en REKA €30,50. De Cash Settlement is 6 juni uitgekomen op € 31.20.

Consumptie

Alle gekochte aardappelen lopen volgens planning richting de verwerkende industrie. Export richting Zuid-Europa is zo goed als gedaan, wegens het verhoogde risico van afkeur met prijzige aardappelen.

Op dit moment is er vraag naar tafelaardappelen voor de schillerij, zoals Melody, Milva etc. Voor de frietindustrie zijn de rassen Fontane, Challenger, Agria en Markies gevraagd. Overige frietrassen hebben op dit moment geen meerwaarde. Tweede kwaliteit aardappelen, denk hierbij aan slechte bakkleur/beschadigingen /fijne sortering, vinden hun weg richting de vlokkenfabriek. Ook blijft er vraag naar ondermaat(0-40 mm).

De vroege rassen op Tholen, Dore en Frieslanders liggen op prijzen van € 50.00 tot € 60.00 afhankelijk van de maatsortering. In de Phalz worden volgende week de eerste aardappelen doodgespoten.

Heeft u nog kwalitatief goede en/of mindere aardappelen neem contact op met Dennie van Druningen.

Groeiseizoen 2019

Nu afgelopen week in bijna de gehele regio regen is gevallen, kunnen de beregeningshaspels weer terug in de schuur. Bijna alle gewassen staan er goed bij, de laatste weken groeien de aardappels ook zeer hard.

Het pootgoedareaal is dit jaar wederom gestegen boven de 42.000 hectare. Dit is een stijging van 130 ha. Deze stijging heeft te maken met de uitbreiding van de ATR teelt en de ongewijzigde vraag vanuit het buitenland. Er zitten wat verschuivingen in de rassen, met als grootste ras Fontane met vlak daarachter Spunta. De stijging van het percentage frietrassen zet ook dit jaar weer door ten opzichte van export tafelrassen.

Hieronder een grafiek met de aangifte per provincie van de afgelopen jaren.

De bladluissituatie in de vangbakken geeft aan dat er zeer veel virus overbrengende bladluizen gevangen worden. Ook de belangrijkste virusoverbrenger, de groene perzikbladluis, komt in vrijwel ieder gebied in grote aantallen voor.

Het totale consumptie areaal in de EU-5 volgens NEPG zal uitkomen op 609.000 hectare, dat is een stijging van 2,4% met het areaal van 2018. Deze cijfers kunnen nog veranderen, doordat Groot-Brittannië nog niet met officiële cijfers naar buiten is gekomen. Lang werd verwacht dat het areaal niet zou uitbreiden wegens een beperkte pootgoedvoorziening, dit is dus anders gelopen dan verwacht. Nederland laat van de EU-5 de minste groei zien met 1,7%.  

Teppeki

Afgelopen week is de aardappelverwerkende industrie, verenigd in de VAVI met een nieuwsbericht naar buiten gekomen.

De VAVI adviseert gewasbeschermingsmiddelen met de werkzame stof “flonicamid” niet meer te gebruiken in de consumptieteelt van aardappelen. De meest bekende middelen hiervan zijn Teppeki en VSM flonciamid 50 wg. Deze middelen worden ingezet om de aardappel(top)luis aan te pakken. Deze luis zorgt voor virus overdracht en kan in grote populatie bladschade opleveren en uiteindelijk gewasverlies.

Het probleem van flonicamid is het residu dat achterblijft op de knol, de kans bestaat dat bij gebruik van het middel de MRL(maximum residu level) wordt overschreden. Dit heeft als gevolg dat de partij aardappelen niet meer kan worden afgezet in de verwerkende industrie en/of consumptie.

Flonicamid wordt niet in zeer grote schaal toegepast in de consumptieteelt, maar daarentegen wel veel in de pootgoedteelt. Ook hier is er discussie over het gebruik van Flonicamid. Een partij pootgoed die is behandeld met Flonicamid kan bijvoorbeeld niet worden afgezet naar Italië, vanwege de kans op MRL overschrijding.

Wij als Select Potato willen u van dit nieuws op de hoogte brengen, maar neem vooral contact op met uw adviseur wanneer u last heeft van aardappel(top)luizen, en wat u daar tegen kunt doen.

Pootgoed 2020

Al op zoek naar pootgoed voor volgend jaar? Dan bent u aan het juiste adres bij Select Potato. Wij kunnen voor de volgende rassen, poters aanbieden tegen aantrekkelijke prijzen:

Alegria, Amora, Premiere, Sinora, (Zorba), Agria, Challenger, Divaa, Fontane, Innovator, Markies.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Richard de Koster.

Demovelden 2019

Ook de demovelden hebben de groei erin zitten, hieronder enkele beelden van de verschillende velden:

Willemstad (geplant 19 april)

 

Kloetinge(biologisch, geplant 19 april)

In de loop van het seizoen zullen wij nog bijeenkomsten organiseren op onze demovelden, hierover zullen wij u tijdig informeren. Mocht u daarnaast nog interesse hebben om samen met ons een demoveld te bezoeken, dan horen wij dat graag. Neem hiervoor contact op met Jelmer van Meer.

Rode Pipo

Bij Dees-Wisse Agro VOF te Wissenkerke staat de Rode Pipo er mooi bij!

Binnenkort kunt u zien waar ze groeien…

Call Now Button