Selecteer een pagina

Marktbericht 7 september 2018

Consumptie
Momenteel is het veel monitoren in het veld. Sommige gebieden zijn nog zeer droog en andere gebieden hebben voldoende water gehad. Hierdoor zien we zeer verschillende standen in het gewas. Sommige rassen beginnen aan hun tweede leven, daardoor zien we dat de onderwatergewichten hard kunnen zakken. Het hebben gespoten met het middel MH kan het verschil maken, maar door de droge omstandigheden heeft het middel niet altijd gewerkt. Velen telers hebben het middel zelfs tweemaal gebruikt. Voor wat de percelen met veel doorwas betreft, is een keuze maken tussen wel of niet doodspuiten geen eenvoudige keuze. Maar wees alert, zorg dat het product dat moet worden ingeschuurd goed van kwaliteit is! Bepaal voor loofdoding altijd het onderwatergewicht!  

 

Veel gezien beeld in het veld veel drijvers in zoutbad

Markt
De tafelmarkt is nog relatief rustig, met goede prijzen in het vooruitzicht. We zoeken voor de periode oktober – december momenteel vastkokende en (licht) kruimig rassen! We zijn ook koper van kriel 0-35 (40 opw) zowel tafel- als industrierassen.

De industriemarkt is druk met de vroege en midden-vroege afland rassen. We hebben toch langer op oude oogst kunnen draaien. De noteringen op de termijnmarkt zijn stabiel en noteren € 30,- plus.
Onze grootste angst is dat straks de doorwas percelen niet houdbaar zijn in de bewaring. Let goed op bij het inschuren welke middelen u kan gebruiken of dat u alleen kan gassen!!  Informeer vooraf eerst bij uw adviseur. We zijn ook koper van frietrassen oktober – april, heeft u interesse neem dan contact met ons op.

De exportmarkt heeft het zwaar met deze prijzen. Aan het hoge prijsniveau moeten de afnemers wennen. Terwijl landen als Spanje, Italië, Griekenland toch wel naar de prijs informeren voor consumptieaardappelen.

Prijzen momenteel van € 25,- tot wel € 30,- zijn voor dit moment zeker niet slecht, we hebben tenslotte nog een heel seizoen te gaan, dus spreid je risico en profiteer ook van deze prijzen.

Pootgoed
Telers wachten momenteel af tot de moederknol weggerot is, maar dit is door de droogte een langdurig proces aan het worden. Telers willen aan de slag om het pootgoed te rooien. Op veel percelen gaan knollen ook weer nieuw leven vertonen en dat is met luizen en hergroei levensgevaarlijk. Dus wees zeer alert op hergroei, al is er op sommige percelen geen beginnen aan.
De opbrengsten zullen in pootgoed aanzienlijk minder zijn dan het 5-jarige gemiddelde. Wel meer poters in de maat, maar opbrengst verschillen van 12 tot 35 ton per hectare zijn toch bijzonder te noemen. Ook zien we in sommige late rassen dat er wat doorwas in is gekomen, al met al ook spannende tijden voor de pootgoedsector.

Call Now Button