Selecteer een pagina

De aardappelmarkt heeft in november en december redelijk wat aardappelen verwerkt tegen lage prijzen. De telers vragen zich af of de markt nu beter wordt? We kunnen een aantal zaken constateren:

– De industriemarkt draait weer op volle toeren na een iets rustigere periode (december).
– Exportmarkt is goed geweest maar momenteel zeer rustig (afzet naar Senegal is gesloten).
– De kwaliteit van veel aardappels is ronduit slecht te noemen.
– Grote concurrentie vanuit België en Frankrijk in de exportmarkt.
– Aanbod bovenmaats pootgoed 55 plus.

Dan moeten we helaas constateren dat er de komende maand(en) nog meer druk op de markt zal komen. Er komen momenteel veel rotte en kwalitatieve mindere partijen op de markt die weg moeten, dit maakt de markt er niet beter op. Er wordt hard gezocht naar nieuwe bestemmingen in de afzet, maar met deze kwaliteit is dat een lastige opgave. De prijs is laag en veel lager kan het ook niet worden, dit zal de komende maanden helaas niet veranderen. Het blijft bijzonder dat sommige beurzen in België gewoonweg niet noteren!

Rotte partijen die momenteel gewassen worden.

We zoeken voor de export naar goede Agria en Fontane. Levering direct tot medio juni. Informeer naar de mogelijkheden.

Pootgoed
We zoeken nog naar pootgoedtelers voor verdere uitbreiding van het ras Divaa! Dit ras loopt zowel in de pootgoedafzet als consumptie afzet zeer goed en er blijven nieuwe afzetbestemmingen bijkomen. Het ras blijkt dit jaar ook weer zeer stabiel te zijn en om zijn mooie witte kleur van binnen en buiten is het ras veel gevraagd (o.a. Middenlands zeegebied, Midden-Oosten, Oostblok). Een mooi voordeel van de Divaa is dat het een dubbeldoelras is voor zowel de export- en frietmarkt.

Momenteel zijn we druk met de verkoop van het pootgoed voor komend seizoen. U kunt terecht voor bijna alle rassen in de friet en export (alleen Agria 35-50 is helaas op!).

Bio aardappelen
In 2017 is Select Potato gestart met bio(poot)aardappelen. Naar aanleiding van het bio-convenant dat door Select Potato is ondertekend, zijn er kansen in de biologische sector ontstaan. In 2020 moeten phytophthora-resistente rassen een 100% marktaandeel in Nederland hebben. Bij het merendeel van de supermarktketens wil Select Potato zich onderscheiden voor de vrije teler met o.a. vastkokende en vrij vastkokende rassen die zowel in Nederland, Duitsland als België gewild zijn. We willen de telers van advies voorzien, met name omdat resistentie-management van groot belang is voor het behoud van de resistentie. We vinden het leuk om u te kunnen mededelen dat wij deze week ons SKAL-Certificaat hebben behaald.

We kunnen u de volgende rassen aanbieden:

Tentation
Is een mooie ovaal lange aardappel van het Franse salade type met het beschermde predicaat “chair ferme” wat wil zeggen zeer vastkokend met een uitstekende smaak.
Phytophthora resistentie-gen: R8. / Kooktype A

Passion
Is een langwerpig ras met hoog tal en een hoge opbrengstpotentie, vastkokend met een bite die “speckig” genoemd wordt door de Duitsers. Van groot belang is dat het ras geen stikstof (N) krijgt voor een goed onderwatergewicht, desondanks behoud het een hoge opbrengst. Het ras is vrij kiemlustig, daar in de bewaring rekening mee houden.
Phytophthora resistentie-gen: R8 + R2 / Kooktype AB

Cammeo

Is een allround tafelaardappel met een egale sortering en een opvallend gele gladde schil. Cammeo weet een hoge opbrengst ook nog eens te combineren met een hoog rendement, dus zeer weinig uitval. Naast een hoge resistentie in het loof heeft het ras ook een hoge resistentie in de knol en is daarmee extra geschikt voor de biologische teelt. Vanwege de goede kiemrust is Cammeo goed bewaarbaar.
Phytophthora resistentie-gen: R8 /Kooktype: AB

Acoustic
Is een smaakvolle tafelaardappel met puree eigenschappen. Sterk ras en het kan goed tegen extreme omstandigheden. Heeft mooie ronde ovale en uniforme knollen met een gladde schil.

Daarnaast hebben wij ook de volgende rassen in bio:
Agria
Vitabella
Cephora
Deze rassen kunnen zowel gangbaar als bio worden geleverd.
Informeer bij Jelmer van Meer naar de mogelijkheden tel. 0113-287128/0613-457688.

Call Now Button