Selecteer een pagina

Marktbericht 10 november 2021

Consumptie

Het rooien is zo goed als klaar. De laatste blokjes worden er nog uitgehaald. Er blijft een probleem met de transportcapaciteit en de beschikbaarheid van containers, waardoor de afzet richting exportlanden stagneert. Stijgende olieprijzen gaan in de hand met sterk opgelopen gasprijzen, zeer dure kunstmestprijzen of niet verkrijgbaar, het zijn bijzondere tijden.


De boer heeft in de aardappelmarkt een rotsvast vertrouwen en neemt vandaag moeilijk afscheid van zijn piepers. De aardappelen die in de schuur liggen zijn ook niet helemaal droog dus wacht men nog rustig af.


Toch worden er zeer goede prijzen betaald voor rassen als: Alegria, Agria, Innovator, Lady Anna en Markies. De industrie draait op volle toeren, de exportmarkt (verre bestemmingen) is wat rustiger door de stijgende kosten zoals containers, jute en pallets. Afnemers zijn het laatste jaar ook verwend met een goedkoop product. Aan de andere kant zijn ze wel op zoek naar kwalitatief goed product.

Wij zijn koper van kriel 0-40 mm, droog uit de schuur van exportrassen en de bekende frietsoorten op zowel korte als lange termijn. We zoeken ook goede partijen Markies, Lady Anna en exportrassen.

 

Bewaring

Nu alle aardappelen binnen zijn is het nodig om de aardappelen goed in de gaten te houden. De kwaliteit is over het algemeen matig, hierdoor kunnen er problemen ontstaan in de bewaring. De eerste partijen worden al geleverd (naar voren gehaald), omdat de teler deze niet vertrouwt. Wanneer dit bij u ook zo is, geef dit dan tijdig aan. Afwachten of de partij wel goed is, kan in sommige gevallen niet de juiste strategie zijn.

Heeft u nog inschuurmonsters staan? Geef een seintje en we komen deze ophalen. Deze zullen we in de komende weken beoordelen.

 

Heeft u vragen over uw partij, neem dan contact met ons op.

 

Pootgoed

Afgelopen week waren de pootgoeddagen in Nederland, waar we na lange tijd weer bij elkaar konden komen. De meeste buitenlandse gasten lieten het door de corona wel afweten en het was daardoor een stuk rustiger dan normaal.

Op deze dagen gaan wij op zoek naar nieuwe rassen, die een toegevoegde waarde kunnen zijn voor de teler en afnemers. Elk jaar leggen wij  diverse demovelden aan op verschillende grondsoorten. Dit doen wij om verschillende rassen te kunnen volgen in groei, ontwikkeling en bewaring. Ook dit jaar zijn wij nieuwe rassen tegengekomen, deze zullen wij de komende jaren gaan volgen.

 

Uitlevering pootgoed

Pootgoed voor december levering graag z.s.m. opgeven zodat wij hier rekening mee kunnen houden.
Wij kunnen bijna alle rassen leveren. De prijzen van de monopolierassen zullen komende weken binnenkomen en u kunt ons bellen voor mogelijkheden, beschikbaarheid en prijzen van deze rassen. Vrije rassen hebben we uiteraard ook beschikbaar, maar dit is altijd daghandel, monopolieprijzen wijzigen niet.

Ook hebben wij uitgangsmateriaal beschikbaar voor eigen vermeerdering, denk aan de rassen:
Agria, Annabelle, Bintje, Bildtstar, Melody, Musica en vele andere rassen. Deze dienen wel tijdig besteld te worden.

Call Now Button