Selecteer een pagina

Marktbericht 8 januari 2021

 

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar, laten we 2020 achter ons laten en vol goede moed aan 2021 beginnen. In dit marktbericht aandacht voor de huidige consumptiemarkt (waar afgelopen week toch het één en ander is gebeurd), contractteelt en beschikbaarheid van pootgoed.

 

Consumptie

Beweging op de termijnmarkt, zo is deze week samen te vatten. Uit het niks leek de termijnmarkt op april 2021 zich naar € 8,- te begeven. Grootste oorzaak lijkt de Belgische verwerkende industrie, die verwacht meer dekking nodig te hebben in de maanden april/mei/juni. Daarnaast ook alle positieve berichten over de vaccinatie van de West-Europese burgers, hopelijk zet deze trend zich door.

De verwerkende industrie draait op dit moment ongeveer op 80% van de maximale capaciteit, dit blijkt uit de cijfers van de VAVI. Redelijk bijzonder te noemen, omdat alle coronaperikelen de samenleving goed in de tang hebben. Gevolg hiervan is dat alle opstaande verplichtingen op tijd worden afgehandeld.

Januari en februari zullen naar verwachting rustig voort kabbelen, maar de verwachting is dat er vanaf maart toch meer aardappelen zullen worden verwerkt. Daarnaast komen er steeds meer partijen naar voren die niet houdbaar zijn, en voor deze partijen wordt een alternatieve bestemming gezocht, omdat het verschil in prijs minimaal is. Hiervoor wordt vooral de voer/vlokken markt gebruikt.

Naast koper van aardappelen op termijn, kunnen wij op dit moment ook goed weg met krielaardappelen 0-45 mm. Mocht u bijvoorbeeld uw aardappelen aan de export afleveren, dan kunt u ervoor kiezen de ondermaat via de stortbak eruit te draaien. Wij kunnen deze partijen ophalen, de prijs is afhankelijk van de hoeveelheid en het onderwatergewicht.

 

Contracten 2021

Ondertussen zijn we al enkele weken aan de markt met aflandcontracten, we hopen vandaag en anders zeker begin volgende week naar buiten te komen met de vaste prijscontracten voor uit de bewaring. Het gaat hierbij om de volgende rassen:

 

Afland:

 • Alegria
 • Amora
 • Anosta
 • Austin
 • Francis
 • Premiere
 • Sinora
 • Zorba

 

Afland en droog uit de bewaring:

 • Agria
 • Arsenal
 • Challenger
 • Divaa
 • Fontane
 • Innovator
 • Ivory Russet
 • Linus

 

Droog uit de bewaring:

 • Lady Anna
 • Markies, vanaf kw 17

 

Naast de standaard vaste prijscontracten hebben wij nog verschillende andere vormen van contracten die wij kunnen aanbieden:

 1. Transparant Poolcontract middenlange bewaring
 2. Poolcontract met bodem
 3. Poolcontract zonder bodem
 4. Clickcontract
 5. Flexibel vast prijscontract

Daarnaast kunt u natuurlijk uw aardappelen altijd vrij telen, wij komen zeker meerdere keren per jaar aan de markt met tenders. Hier kunt u ook aan meedoen, basisprijs is meestal week 17, maar u kunt ook meedoen als u eerder of later wilt leveren, normaliter houden we hiervoor de contractstaffel aan.

 

Heeft dit uw interesse gewekt, neem contact op met:

 

Dennie van Druningen

D.vandruningen@selectpotato.nl

+31(0)6 2269 3998

 

Richard de Koster

R.dekoster@selectpotato.nl

+31(0)6 5377 0668

 

Pootgoed

Wij kunnen u voorzien van een groot assortiment aan rassen, zoals u in de laatste twee marktberichten heeft kunnen lezen. In dit marktbericht hebben we aandacht voor de TOP rassen voor Zuidwest-Nederland.

 

Anosta/Sinora

Twee rassen die zeer geschikt zij  voor de lichtere gronden. Anosta kan zeer vroeg zijn, dan dient er wel voorgekiemd te worden. Met een stabiele opbrengst door de jaren heen, heeft dit ras zijn meerwaarde in het vroege segment bewezen. Sinora is een vroege Fontane en reageert goed op dierlijke mest. Is iets later dan Anosta, maar heeft zijn plek als standaard ras bij de verwerkende industrie meerdere jaren bewezen. Beide rassen worden puur geteeld voor de verwerkende industrie.

 

Alegria

Het vroege dubbeldoelras op de iets zwaardere gronden. Heeft ook in 2020 zijn meerwaarde bewezen. Neemt in het vroege seizoen de plek in van Agria met een vergelijkbare opbrengst.

 

Agria

Heeft zijn meerwaarde de laatste decennia meer dan bewezen, dit ras kan naar veel verschillende bestemmingen. De verwachting is dat Agria in het post-corona tijdperk weer het vrije prijsbepalende aardappelras gaat worden, categorie 1 PotatoNL. Naast de hoge opbrengst en de vele afzetkanalen heeft Agria ook een zeer lange kiemrust, ook in 2022 blijft dit natuurlijk een aandachtspunt. Bewaren van Agria heeft zijn aandachtspunten, raadpleeg hiervoor ook een adviseur voordat u hieraan begint.

 

Challenger

Door zijn hoge knolaanzet een financieel aantrekkelijk alternatief, geschikt voor de bulkfriet en de export. Zeer mooie egale partijen kunnen hun afzet ook in het tafelsegment vinden. Vanuit de verwerkende industrie is er vraag afland tot en met februari.

 

Divaa

Een dubbeldoelras voor de verwerkende industrie en export. Naast de uitstekende friteskwaliteiten vanwege een goede bakkleur en lengte ook zeer gewild in Spanje als tafelaardappel. Vooral op zwaardere gronden heeft Divaa zijn meerwaarde bewezen door zijn extreme vormvastheid. Doordat Select Potato al meerdere jaren ervaring heeft met de teelt van Divaa, hebben wij ook inzichten die kunnen leiden tot een goed rendement. Neem hiervoor zeker contact op.

 

Fontane

Het allround fritesras. Geschikt voor alle grondsoorten, reageert zeer goed op dierlijke mest. Heeft de afgelopen jaren zijn meerwaarde bewezen.

 

Innovator

Het fastfood fritesras, een zekerheid qua afzet richting de verwerkende industrie. Ook in coronajaar 2020 is er nog steeds veel vraag naar Innovator, hiervoor wordt vaak een meerprijs betaald.

 

Zorba
Is een vroeg afland ras, zeer geschikt voor de humusrijke zandgronden, heeft een ruime N-behoefte en reageert zeer goed op dierlijke mest. De prijs ligt vaak iets hoger dan de standaard afland friet rassen.

 

Heeft u interesse in een van de rassen en/of heeft u een perceel ter beschikking, en wilt u advies, neem contact op met Richard de Koster.

 

Call Now Button